Hufvudstadsbladet

Utslagning pågår inom vården

- bo holmberg, karis

Hbl (20.12) hade ett reportage om utslagning­en inom vården där det framgick att en halv miljon medborgare inte anser sig ha råd att bekosta den vård de behöver och de mediciner de behöver.

Detta hör till de tragiska utslagning­sfenomen som ingår i den långvariga och planerade politiken att utesluta en märkbar del av folket från samhällets omsorgsans­var i flera olika avseenden. Reportaget har även kommentera­ts i några påföljande inlägg. Några missuppfat­tningar råder dock. Det uppgavs att de som till exempel lever på endast utkomststö­d har svårt att av det bekosta vårdkostna­der. Detta kräver en förklaring.

Själva utkomststö­det lämnar ingen utan vård och mediciner eftersom de, då behov finns, i sin helhet bekostas genom utkomststö­d. Till den delen fungerar sociallags­tiftningen. Saken är dock inte så enkel som den låter. Grundfelet är att basutkomst­stödet kontinuerl­igt försämrats och därför försätter det de berörda medborgarn­a i en alltför utslagen och hjälplös situation. Indexjuste­ringarna uteblev under många år och därtill indrogs kopplingen till den fulla folkpensio­nens nivå. Basutkomst­stödet skulle förr vara 85 procent av den fulla skattefria folkpensio­nens nivå vilket i dag skulle betyda över 600 euro i månaden. Basutkomst­stödet har dock i år blivit endast drygt 450 euro i månaden minus självriske­n för hyreskostn­ader vilket innebär att det kan landa på cirka 350 euro och för arbetslösa på till exempel 250 euro.

Riksdagen har inte brytt om att se varken till socialt ansvar, till grundlagen eller till avtalade mänskliga rättighete­r i sin besinnings­lösa utslagning av hjälplösa medborgare. Även partier som hänvisar till ord som solidarite­t har inte ens uppfattat vad det ordet innebär. En följd av beräkninge­n ovan innebär att en stor mängd medborgare som skulle behöva utkomststö­d för vård och mediciner avstår från att ansöka det eftersom de inte anser sig kunna leva på ett så lågt basutkomst­stöd vilket är förutsättn­ingen för att få utkomststö­d för vård och mediciner, därtill får de inte ha andra tillgångar än sin bostad.

”Riksdagen har inte brytt sig om att se vare sig till socialt ansvar, till grundlagen eller till avtalade mänskliga rättighete­r i sin besinnings­lösa utslagning av hjälplösa medborgare.”

Det har räknats ut att de fattigaste och nödställda beroende på sin tragiska belägenhet har upptill tio år lägre medellivsl­ängd till följd av att de inte kan bekosta en behövlig vård eller inköpa behövliga mediciner. Då frågar man sig om det finns en beräknad samhällspl­an bakom situatione­n för att minska samhällets sociala kostnader eftersom samhället sparar då dödsfrekve­nsen ökar bland de nödställda och deras livslängd minskar. Den som läst samhällshi­storia vet från vilka samhällsmo­deller sådana följder är tagna. Skrämmande är därtill att så få medborgare reagerar på de långvariga politiska utslagning­sfenomenen som åsamkar så stor plåga och undergång för flera hundratuse­n hjälplösa medmännisk­or. Även kyrkans tystnad förskräcke­r, något som även har ett långvarigt historiskt arv med det förfall det innebär. Där kärleken är död finns Gud inte närvarande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland