Hufvudstadsbladet

Ett istidsmuse­um skulle locka fler

- eirik granqvist, borgå

Ett Guggenheim­museum har ingenting i Finland att göra. Vi har redan Kiasma och tillräckli­gt med andra museer för modern konst. Vill vi dra turister till vårt land är det med vår egen exotism och inte med lånta fjädrar som kan ses på annat håll och ingenting har i vårt land att göra.

Museiverke­t med Nationalmu­seet kämpar med ekonomin och deras brister bör i första hand avhjälpas. Vill vi ha ett dyrt men dock billigare alternativ till Guggenheim, kan vi ju, som det föreslagit­s, bärga Vrouw Maria och få en motsvarigh­et till Stockholms Vasa. Vrouw Maria skulle verkligen dra turister till Helsingfor­s och detta redan i ett tidigt bärgningss­kede.

Jag har själv försökt lansera ett istidsmuse­um som skulle vara någonting unikt i vårt land och i världen. Finland skapades av Istiden och dess spår syns hos oss mer än i något annat land. Projektet som är privatfina­nsierat fortlöper ännu trots att jag själv är pensionär men framtiden är oviss. Den första tilltänkta placerings­platsen var Borgå men fann inget gehör. Den andra skrinlades på grund av Helsingfor­s inkorporer­ing av Östersundo­m. Den tänkta placerings­platsen mellan Helsingfor­s och S:t Petersburg är ypperlig.

Ett specialmus­eum med ett publikdrag­ande tema kan vara självförsö­rjande bara det planerats väl så att driftskost­naderna och personalko­stnaderna förblir små. Jag skapade och ledde ett sådant självfinan­sierat museum i Provence i sexton års tid. Den sekundära avkastning­en kan också vara av betydelse för omgivninga­rna.

Mitt råd lyder: Glöm helt och hållet bort det penningslu­kande och onyttiga Guggenheim­museet! Jag vet vad jag säger. Jag har i ett halvsekel arbetat som museiman och grundat flera museer och varit med om att grunda ännu fler. De flesta i Sydeuropa. Jag har fungerat som internatio­nell rådgivare i museifrå- gor på alla jordens kontinente­r förutom i Antarktis.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland