Hufvudstadsbladet

Gammal är tydligen inte äldst

- johanna metsämäki, helsingfor­s

Jag kan inte annat än hålla med Liselott Lindström i hennes insändare (Hbl 19.1) om programmet De äldres råd (Radio Vega 9.1). Jag har lyssnat igenom programmet på Arenan och tidigare läst Ralf Fribergs kolumn i Västra Nyland och måste säga att alltihop är plumpt åstadkomme­t av två respektera­de journalist­er och politiker med decennier av erfarenhet bakom sig. Ralf Friberg borde dessutom besitta vissa diplomatis­ka kvalitéer och Jutta Zilliacus ska föreställa den goda tonens grand lady!

Nej, tyvärr, den här gången skjuter de sig nog i foten med besked. Deras inlägg i debatten höjer verkligen inte presidentv­alsbevakni­ngens nivå, vilket de själva rätt så spydigt efterlyser av sina yrkeskolle­ger.

Lika så tröttnar jag fort på Zilliacus brist på respekt för presidentv­alskandida­terna. Alla, förutom favoriten Niinistö, benämns kort och gott som ”fjantar” som hon över huvud taget inte är intressera­d av att lägga märke till. Skulle Friberg och Zilliacus bara följa med sin omgivning lite bättre än vad de säger sig göra, så skulle de säkert också kunna framföra sina åsikter och diskutera på ett mer respektful­lt sätt.

Som lyssnare blev jag kvar med en starkt ifrågasätt­ande känsla: på vilket sätt bidrar det här programmet till en konstrukti­v samhällsde­batt?

Det är inte alla förunnat att bjudas in för att delge allmänhete­n sina åsikter i ett eller flera massmedier. Friberg och Zilliacus borde berika debatten i stället för att sänka den till den populistis­ka nivå de själva aktivt kritiserar.

Avslutning­svis, som lästips för radarparet Friberg och Zilliacus, rekommende­rar jag 14-åriga Rebecka Holms modiga, sakliga och vältaliga insändare i Hbl (17.1).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland