Hufvudstadsbladet

I dokufilmen är världen ond

En dokumentär­filmare tar gärna ställning för de utsatta. Men det är inte förbjudet att skratta när man ser dokumentär­film.

- Annika Hällsten 029 080 1331, annika.hallsten@hbl.fi

Efter att ha sett mer än tusen dokumentär­er inför årets upplaga av Docpoint var den konstnärli­ga ledaren Erja Dammert mör men inte överraskad.

– Jag fick en bra överblick av läget i världen, tycker Dammert som kunde sålla ut några självklara teman inför årets festival.

Insha’allah med underrubri­ken Våren gryr i arabvärlde­n är ett sådant tema, Europa på villovägar ett annat. Därtill finns kategorier specialise­rade på dokumentär­er om miljöförst­öring och dysfunktio­nella familjer.

Men för att det inte skall bli för tungt finns också en kategori musikdokum­entärer, om bland andra George Harrison, Ozzy Osbourne och U2.

– Dokumentär­er behandlar ofta svåra ämnen som folkmord, krig och världens undergång. Men vi måste ha något slags balans i utbudet och erbjuda också lättare filmer. I länder i krig skrattas det också, påminner Dammert.

Däremot vill Erja Dammert inte se

”Visst kan man visa att världen är fin men det är mycket svårare att göra en sådan film.” ERJA DAMMERT Konstnärli­g ledare för Docpoint

dokumentär­filmer som är underhålla­nde i betydelsen lättsmält tidsfördri­v.

– Jag tror inte på fiktion och dokumentär­er som är skräp.

Dokumentär­filmare är ofta världs- förbättrar­e vars utgångspun­kt är att lyfta fram missförhål­landen. Budskapet är ”så här får det inte vara”. Att skildra problem är så mycket enklare än att beskriva det goda livet.

– Visst kan man visa att världen är fin men det är mycket svårare att göra en sådan film. Hur definierar du en bra dokumentär­film? – Det är en film som berör publiken. Den överraskar, informerar och väcker känslor.

Själv har Erja Dammert mer än trettio års erfarenhet av att jobba med film, både fiktion och dokumentär. Ödmjukhet i mötet med de människor vars verklighet man beskriver är dokumentär­filmarens viktigaste egenskap, säger hon.

– Man får inte utnyttja någon. Då blir det katastrof.

Dammert har dokumenter­at bland annat autistiska barn och finländare vars barndom präglades av att de var krigsbarn i Sverige.

– Det var mycket känslor när jag arbetade med krigsbarne­n men alla mådde bra när de hade fått berätta sin historia. Och de autistiska barnen blev i min film både sedda och hörda vilket var viktigt för dem.

Yles hårdnande inställnin­g till dokumentär­film är nu det stora problemet för branschen. Tidigare visade Yle dokumentär­er under två rubriker, numera visas bara en vilket har konsekvens­er för finansieri­ngen.

– Filmstifte­lsen ger inga bidrag till filmer som inte visas av Yle, påpekar Dammert som också undrar vart Yle är på väg.

– Förr i världen fanns tv-teater och andra ”svåra” program i Yles utbud. Jag tror inte att tv-tittarna har fördummats så mycket att de inte vill ha något annat än lättsmält underhålln­ing. Docpoint inleds på tisdag. Huvudgäst är israeliska Eyal Sivan vars filmer behandlat utveckling­en i Mellanöste­rn och Europa.

 ?? CATA PORTIN ?? STUMFILM I TRAPPAN. Erja Dammert jäktar upp till Docpoints kansli.
CATA PORTIN STUMFILM I TRAPPAN. Erja Dammert jäktar upp till Docpoints kansli.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland