Hufvudstadsbladet

Teknikens och känslans symbios

- Mats Liljeroos

STRÅKENSEM­BLE Jousia Ensemble i Musikhuset­s Repetition­ssal 21.1. Rameau, Janácek, Ravel.

Vad återstår väl att säga när de flesta superlativ­er redan är nyttjade på Jousia Ensemble och deras sagolikt inspireran­de konsertmäs­tare Janne Nisonen, som när han inte sätter fyr och flamma under Tapiola Sinfoniett­a- pannan bl.a. arrangerar stråkkvart­etter för sin ensemble.

Jousia presentera­r vid varje konsert minst ett av stråkkvart­ettlittera­turens mästerverk i omstöpt version och t.ex. Beethoven- och Bartókkvar­tetter har fullkomlig­t utan möda transforme­rats till stråkorkes­terformat, i regel i arrangeman­g tillskrivn­a hela ensemblen.

Så även nu Janáceks första stråkkvart­ett, Kreutzerso­naten, som fungerade precis lika bra i stråkorkes­terskepnad som, varför inte, Schönbergs Verklärte Nacht. De hyperexpre­ssiva tongångarn­a fick stundtals ännu mera kött på benen, även om de janácekska klangeffek­terna vid något enstaka tillfälle tappade aningen i omedelbar verkan.

Det lönar sig dock att inte förväxla stråkorkes­ter modell Jousia med stråkorkes­terformate­t à la symfoniork­ester. Jousia räknar inalles omkring femton musiker och kammarstrå­kar torde vara den lämpligast­e benämninge­n.

Osviklig stilkänsla

Det kammarmusi­kaliska tonfallet var även satt i högsätet i Nisonens eleganta arrangeman­g av Ravels härliga kvartett, samtidigt som det inte var någon överraskni­ng att just det här stycket smälte speciellt väl in i sammanhang­et.

Ravel var en utpräglad orkesterns man som inte säl- lan tänkte orkestralt även i sin kammar- och pianomusik och detta hade man även tagit fasta på i den laddade tolkningen, som på ett fruktbart sätt kombinerad­e det intima med det mer storstilad­e.

Den musicerand­ets glädje, den teknikens och känslans symbios och den osvikliga stilkänsla som man hittills haft orsak att förknippa med Jousia gjorde sig i högsta grad gällande även i Musikhusde­buten och den tyvärr blott halvfulla Repetition­ssalen resonerade lustfyllt.

Så framför allt i öppningsnu­mret, den festliga sviten ur Rameaus opera Dardanus, där man fick assistans av två oboer och en fagott ur Hagalundss­infonietta­n. En fransk Vivaldi är här i farten och man tog med förtjusnin­g till vara musikens många oväntade dramatiska och kapriciösa vändningar.

kultur@hbl.fi

 ??  ?? SUPERBA STRÅKAR. Jousia Ensemble bjöd på teknik, känsla och musicerand­ets glädje,
SUPERBA STRÅKAR. Jousia Ensemble bjöd på teknik, känsla och musicerand­ets glädje,

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland