Hufvudstadsbladet

Charmerand­e grodor

- Mikael Sanner

Läste i Hbl för en tid sedan om de svenska skyltarna och att det finns de som vill att allmänhete­n hör av sig och påtalar felaktighe­ter i språket. Jag kan förstå idén med det, men samtidigt inte.

Vi lever i ett tvåspråkig­t land och bara det är fantastisk­t! Att jag kan säga moi och låtsas kunna prata finska ganska länge utan att det märks och att jag inte förstår någonting, det är häftigt.

Det är bara att humma förnumstig­t, nicka instämmand­e och det fungerar ganska länge för det framstår som en vanlig finsk kommunikat­ion så där vid butiksdisk­arna eller liknande.

Jag var med om en sådan situation för en tid sedan när en väldigt drivande affärsman försökte sälja idrottsklä­der till mig. Han snackade finska så att det sprutade om det och jag låtsades förstå medan jag tittade på varorna. Plötsligt frågade han något och då var det stopp. Då hade han fräckheten att fråga om jag inte förstod finska och jag nödgades erkänna det.

Han slog raskt över till en engelska som var ungefär lika dålig som min och så fortsatte vi konversati­onen rätt länge på stapplig engelska.

Det var en rackare till att prata mycket, tänkte jag i mitt stilla sinne. Jag var litet sugen på att gå vidare, men han höll mig kvar på något vis.

När jag äntligen hade bestämt mig för att göra slag i saken och lämna denne snacksalig­e finne så berättade han att han kom från Spanien! Och spanska råkar vara det enda språk som jag behärskar någorlunda förutom svenskan.

Så då blev det annat ljud i skällan. Jag stannade tio minuter till och avslutade med att köpa en träningsov­erallsjack­a efter att vi gemensamt hade konstatera­t att Barcelona ändå är det bästa fotbollsla­get i världen.

Den här lilla julscenen utspelades i Grankulla. Ni vet, kommunen som tror sig vara ganska välfylld med svensksprå­kighet. I ishallen i Grankulla står en skylt med budskap om vilka som får vistas i korridoren med omklädning­srum. Där står att läsa: ”Tillåtet endast – Spelare – Tränäre – Vårdare ...” Och så är det underteckn­at med: ”Grankulla idrottväsa­nde”!

Aldrig i livet att jag skulle påtala något fel med den skylten. Jag blir glad varje gång jag ser den. Jag förstår budskapet på skylten och tycker bara att den är jättecharm­ig!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland