Hufvudstadsbladet

West vinnare Efter drama

Efter en paus på 24 år var HIFK riktigt nära att vinna Finlands cup i handboll. Till slut drog HC West det längre strået efter att IFK sumpade sin sista chans.

- Daniel Donner sport@hbl.fi

– Det var mera av en kämpamatch i dag, speciellt i den andra halvleken, säger HC Wests Richard Sundberg efter vinsten med siffrorna 20–19.

Sundberg bidrog själv starkt till att West fick ta hem pokalen. När tvillingbr­öderna Broman ”bara” gjorde sju mål totalt, var det i stället Sundberg och Sami Silfver som fick ta ansvar för målskyttet.

När matchklock­an i andra halvlek visade 29.30 var ställninge­n 20–20 till HC West. HIFK hade bollen och fick sin chans att utjämna matchen, men Westmålvak­ten Tomi Kurppa räddade Tom Lindströms skott.

– I slutet gick de på ett dåligt avslut från en liten vinkel trots att de ännu hade tio sekunder på sig, och Kurp- pa räddade. Sedan var planen bara att hålla i bollen.

Matchen var en riktig slutspelsm­atch, med armbågar, heta känslor och många utvisninga­r. Det var bara i början som HIFK drog en lucka på tre mål, annars följdes lagen åt hela matchen igenom.

– I den här grenen gäller det att göra mål, och i dag gjorde vi ett mål mindre, säger Ilpo Kilpeläine­n, tränare i HIFK.

Senast lagen möttes, i december, utklassade HC West HIFK helt och hållet, men nu kunde matchen ha slutat hur som helst.

– Vi gjorde en bra match mot Cocks i semifinale­n och det gav förstås självförtr­oende. Killarna börjar lita på sig själva nu. Vi har egentligen li- ka bra gubbar som West att sätta in på alla positioner.

I West ser Richard Sundberg cupvinsten som en mellanetap­p på väg mot vårens slutspel.

– I de här matcherna får man pröva på att spela typiska playoffmat­cher. De matcherna brukar ofta vara jämna som i dag, säger han och pekar upp mot resultatta­vlan.

– Det är en helt annan kämparanda i slutspelsm­atcherna.

I slutet av första halvleken gjorde Sundberg ett mål som i efterhand visade sig vara mycket viktigt. Strax efter att skottet gick in bakom Petter Forsström i Hifk-målet ljöd summern för halvtidspa­us.

– Jag visste att det var lite tid kvar så jag tänkte att jag hoppar och kas-

”I de här matcherna får man pröva på att spela typiska playoffmat­cher. De matcherna brukar ofta vara jämna som i dag.” RICHARD SUNDBERG HC West

tar för allt vad jag har. Jag tänkte att jag med lite tur kan orsaka dem en utvisning.

Och en utvisning blev det också, men också 10–10-målet som såg till att West inte behövde börja andra halvleken i underläge.

Regerande mästarna West är hittills obesegrade i serien, och laget ligger just nu bra till med tanke på slutspelen på våren. Men i början av cupfinalen såg det ut som att det var IFK som vunnit alla tretton seriematch­er i år.

– Det är lättare att motivera killarna till slutspelsm­atcher. Varenda seriematch är ju viktig, men alltid hittar man inte samma laddning, säger Hifk-tränaren Kilpeläine­n.

– Det har gått tjugofyra år sedan vi senast vann cupen, så det är lite synd att vi förlorade. Det är bara en eller två spelare i laget som har vunnit cupguld.

 ??  ??
 ?? MELTIO
NIKLAS ?? CUPVINNARE.
HC Wests Joacim Broman tar skott mot HIFKmålvak­ten Petter Forsström i en målsnål cupfinal som West vann med 20–19.
MELTIO NIKLAS CUPVINNARE. HC Wests Joacim Broman tar skott mot HIFKmålvak­ten Petter Forsström i en målsnål cupfinal som West vann med 20–19.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland