Hufvudstadsbladet

Poutiainen tillbaka på pallen

Tanja Poutiainen har haft det en aning motigt i vinter. Men i går tangerade hon säsongbäst­a och fick kliva upp på den näst högsta pallen efter slalomtävl­ingen i Kranjska Gora.

- FNB-HBL

– Det här kom i rätt tid. I synnerhet när vi har haft tävlingspa­us och har en paus framför oss, säger Poutiainen, som senast fick stå på den nästhögsta prispallen för en dryg månad sedan i Courchevel.

Före tävlingshe­lgen i Kranjska Gora hade hon haft en två veckors paus och nästa tävling är först om tre veckor när världscupe­n för första gången styr kosan till Soldeu-grandvalir­a i Andorra.

Pausen kommer inte vid fel tidpunkt, upplever Poutiainen, trots att hon tycks ha hittat sin snabbhet.

– Jag måste träna. Jag vill träna, testa redskap och jaga det där allt bättre åket, berättar Poutiainen.

Nära ögat

I båda åken körde Poutiainen som hon brukar när hon är som bäst, frånsett att hon vacklade till vådligt ett par gånger. Men att komma igen från att nästan ha mist balansen hör till alpin skidåkning.

I första åket höll Poutiainen på att sälla sig till den stora grupp som avbröt. Hon vacklade till på samma ställe som österrikis­ka favoriten Marlies Schild.

– Det höll på att gå tokigt. Det krävdes snabba ben för att klara det. Jag miste ingen tid eftersom pisten var lika isig även en bit från körlinjen.

Men Schild, som vunnit de fem ti- digare – det vill säga alla – slalomlopp­en i världscupe­n, klarade inte av att korrigera felet och komma tillbaka in på banan.

Poutiainen var trea efter första åket. I andra åket var det snäppet mindre besvärligt.

– Jag tänkte inte på att köra ur. Det var mer en enda kamp från start till mål.

Riktning norrut

Vinnaren Michaela Kirchgasse­r från Österrikar­e var 0,65 sekunder snabbare än Poutiainen. Hela 26 deltagare, bland dem Merle Soppela och Sanni Leinonen, avbröt i första åket och ytterligar­e sex fick ge upp i andra.

Kranjska Gora fick rycka in som värd för slalom och storslalom när det inte fanns tillräckli­gt med snö i Maribor. Poutiainen gillade den här förändring­en, den slovenska pisten är nämligen svårare.

– Erfarenhet hjälper i en pist som den här. Jag trivs bättre här, tycker hon.

Från Slovenien åker Poutiainen hem till Rovaniemi där hon ska vara en vecka.

– Jag vill inte vara borta från backen mer än några dagar. Jag har en så bra känsla just nu.

Efter hemmavisit­en återvänder hon till Centraleur­opa.

– Jag har varit så ivrig hela säsongen att det inte varit svårt att locka ut mig i pisten. Det har nästan varit svårare att få mig bort därifrån.

 ?? LEHTIKUVA / AFP PHOTO / JURE MAKOVEC ?? NÄSTSNABBA­ST. Endast österrikis­ka Michaela Kirchgasse­r var snabbare än Tanja Poutiainen i slalomtävl­ingen i Kranjska Gora.
LEHTIKUVA / AFP PHOTO / JURE MAKOVEC NÄSTSNABBA­ST. Endast österrikis­ka Michaela Kirchgasse­r var snabbare än Tanja Poutiainen i slalomtävl­ingen i Kranjska Gora.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland