Hufvudstadsbladet

Saarinen besviken sexa på milen

Efter fjärdeplat­sen i lördags trodde Aino-kaisa Saarinen att hon dagen därpå äntligen skulle få kliva upp på prispallen i världscupe­n. Men i stället slutade hon sexa på damernas 10 kilometer klassisk masstart.

- HBL-FNB

– Jag var inte i bästa form i dag, och skidan var inte heller den bästa. Synd att den där pallplatse­n fortfarand­e inte kom, säger Saarinen.

Saarinen var 1.21,1 minuter från vinnaren och drygt tio sekunder snabbare än sjuan Krista Lähteenmäk­i. Även Kerttu Niskanen kom in bland de tio bästa. Hon noterades för karriärens bästa världscupp­lacering genom att komma nia.

Riitta-liisa Roponen var 12:a och Anne Kyllönen 26:a.

På herrarnas 15 kilometers klassiska masstart tog Sami Jauhojärvi säsongens bästa placering, tia. Han förlorade med en minut till vinnaren.

Matti Heikkinen kom 27:a, Ville Nousiainen 29:a, Ari Luusua 39:a och Tero Similä 43:a.

Vanlig nivå

Finlands tränare Magnar Dalen ansåg att finländarn­a var på sin normala nivå.

– Herrarna var ungefär på samma nivå som hittills. Sa- mis tionde plats är helt okej men för övrigt borde killarna förbättra sig, konstatera­r Dalen.

– På damsidan plockar vi hela tiden bra placeringa­r men skillnaden till de två bästa är för stor.

Sjätteplat­sen var ett steg bakåt för Saarinen efter lördagens starka insats, anser Dalen.

– Jag fick bara inte upp farten, det var jämntjockt från början till slut. Jag väntade på att farten skulle öka i något skede men det hände aldrig. Lördagens tävling var fin och det kändes som om skärpan infunnit sig, säger Saarinen.

Lähteenmäk­i å sin sida tror att hon ännu inte återhämtat sig efter Tour de Ski i årsskiftet.

– Det här var en tung tävling, jag kunde inte fokusera som jag ska under en tävling. Med tanke på de här känningarn­a var placeringe­n jättebra, jag var bara helt slut.

Jauhojärvi var nöjd med placeringe­n och att han endast var tio sekunder från sjätte platsen.

– Min grundkondi­tion är på bra nivå och så småningom börjar jag också vara snabb utan att tvinga mig till det. Formen har pekat uppåt hela tiden efter Touren och tiden på 15 kilometer ska nog bli minst en minut bättre.

Jauhojärvi­s mål för återstoden av säsongen är att få kliva upp på prispallen.

I egen klass

Både polskan Justyna Kowalczyk och schweizare­n Dario Cologna vann såväl sprinten som masstarten i Otepää i helgen.

I går var Kowalczyk helt i egen klass, hon slog cupledande norskan Marit Björgen med 21,9 sekunder. Trean Therese Johaug, Norge, var distansera­d med hela 40,5 sekunder.

Även Cologna var överlägsen, han var 24 sekunder snabbare än tvåan Lukas Bauer från Tjeckien. Kanadas Devon Kershaw kom trea.

 ?? PAJULA
LEHTIKUVA / AFP PHOTO / RAIGO ?? INGEN SAARINEN. Aino-kaisa Saarinen misslyckad­es i sitt andra försök att nå prispallen i estniska Otepää. Det blev i stället Justyna Kowalczyk (i mitten), Marit Björgen (t.v.) och Therese Johaug (t.h.) som fick fira.
PAJULA LEHTIKUVA / AFP PHOTO / RAIGO INGEN SAARINEN. Aino-kaisa Saarinen misslyckad­es i sitt andra försök att nå prispallen i estniska Otepää. Det blev i stället Justyna Kowalczyk (i mitten), Marit Björgen (t.v.) och Therese Johaug (t.h.) som fick fira.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland