Hufvudstadsbladet

City-mario i centrum igen

Bara 25 minuter återstod att spela när Mario Balotelli blev inbytt i toppmötet. På den tiden hann den kontrovers­ielle italienare­n visa upp alla sidor av sig. Också den som matchvinna­re.

- Christoffe­r Herberts 029 080 1328, christoffe­r.herberts@hbl.fi

Why always me? Texten på den undertröja som Mario Balotelli visade upp efter att han gjort mål tidigare under säsongen var lika aktuell som alltid när serieledan­de Manchester City tog emot tabelltrea­n Tottenham.

Inhopparen Balotelli hann på en dryg halvtimme dra på sig ett gult kort, vara väldigt nära en utvisning, på tilläggsti­d fixa en straff för sitt lag och i den 95:e minuten iskallt rulla in bollen från straffpunk­ten och säkra en värdefull 3–2-seger för sitt City.

Efter en trist första halvlek bjöd andra halvlek på briljant underhålln­ing. Samir Nasri och Joleon Lescott förde upp City i tvåmålsled­ning men Tottenham kom snabbt tillbaka och kvitterade efter mål av Jermain Defoe och en pärla av Gareth Bale. Matchen var sedan bara sekunder från att sluta oavgjord när Balotelli fälldes av Ledley King och italienare­n själv sköt in straffen.

– Straffen var rättdömd. Men pojken borde aldrig ha varit kvar på plan. Han sparkade Scott Parker i huvudet. Han gör sådant ofta. Domaren borde ha sett det. Ni har det säkert på band, alla kan se vad som hände, sade Tottenhams tränare Harry Redknapp i tv-intervjun efter slutvissli­ngen.

Balotelli hade dragit på sig ett gult kort redan före situatione­n där han först sparkade ihop med Parker och sedan fullföljde med en eftersläng. Till saken hör också att matchens domare var Howard Webb, som genom åren dragit på sig ett starkt rykte att döma till Tottenhams nackdel.

Bara minuter före straffavgö­randet hade Spurs i sin tur bommat en jättechans att ta tre poäng och jämna ut ligatäten. Jermain Defoe hann inte riktigt upp Gareth Bales passning och bollen gick knappt förbi målet.

– Det handlade om centimeter. Vi hade alla chanser att vinna. Jag kunde inte ha begärt mer av mina spelare. Vi visade stark karaktär och ända till slutet trodde jag att vi skulle vinna, sade Redknapp.

I stället blev det elfte segern på lika många hemmamatch­er för City, tack vare hetsporren Balotellis straffkyla.

– Jag var lugn, som jag är varje gång jag slår en straff, sade Balotelli.

– Han är den bästa straffskyt­ten jag

”Straffen var rättdömd. Men pojken borde aldrig ha varit kvar på plan. Han sparkade Scott Parker i huvudet. Han gör sådant ofta. Domaren borde ha sett det. Ni har det säkert på band, alla kan se vad som hände.” HARRY REDKNAPP Tottenhams tränare ”Jag var lugn, som jag är varje gång jag slår en straff.” MARIO BALOTELLI Manchester City

sett. Han skjuter dem alltid bra på träning också, hyllade lagkompise­n James Milner.

Kontentan av dramatiken i Manchester är att titelstrid­en förblir en duell mellan lokalrival­erna City och United. I kvällsmatc­hen vann nämligen Manchester United borta över Arsenal med 2–1 efter segermål av Danny Welbeck med tio minuter kvar. Antonio Valencia hade fört upp United i ledning strax före pausvilan, men Robin van Persie kvitterade för Arsenal. Till slut blev det ändå Alex Ferguson som fick sista ordet mot Arséne Wenger i tränarduel­len i en match som var talande för hela säsongen.

Senast gårdagens matchpar möttes i höstas vann Manchester över norra London med totalsiffr­orna 13– 3. Fem månader senare blev det betydligt jämnare, men hela poängpotte­n gick också nu norrut. Sammanfatt­ningen av supersönda­gen är enkel att göra. United tar rygg på City i en guldkamp där Londonlage­n är statister.

?? EPA/LINDSEY PARNABY ?? GULD VÄRD? Mario Balotelli blev fälld och satte själv in den avgörande straffen när Manchester City slog Tottenham med 3–2. Men frågan är om han borde ha varit kvar på planen?
EPA/LINDSEY PARNABY GULD VÄRD? Mario Balotelli blev fälld och satte själv in den avgörande straffen när Manchester City slog Tottenham med 3–2. Men frågan är om han borde ha varit kvar på planen?