Hufvudstadsbladet

Jackpot för Loeb

Även om Jari-matti Latvala, Mikko Hirvonen och Petter Solberg tidvis kunde utmana och till och med hota Sebastien Loeb, visade den åttafaldig­e världsmäst­aren vem som fortfarand­e är kungen i Monte Carlo och Vm-serien.

- VM-SERIEN Tommi Willberg 029 080 1401, tommi.willberg@hbl.fi

Sebastien Loeb var snabbast på hälften av specialstr­äckorna i Monte Carlo-rallyt och nästan tre minuter snabbare än tvåan Dani Sordo.

I går kördes endast en specialstr­äcka, den 5,16 km långa power stage-sträckan. Loeb var 1,1 sekunder snabbare än stallkompi­sen Mikko Hirvonen och 2,5 sekunder snabbare än ryske Jevgenij Novikov. Loeb fick därmed en full pott med 28 poäng efter de tre extra poängen som power stage-segern gav.

Hirvonen fick två och Novikov en extrapoäng.

– Det var en bra tävling även om jag hade hoppats på en podiumplat­s. Rallyt var svårt, säger Hirvonen som knep 14 Vm-poäng i sitt första rally med sin nya Citroën.

Loeb fick relativt lugnt rulla på mot karriärens sjätte seger i Monte Carlo efter att den tuffaste rivalen JariMatti Latvala kört av vägen på torsdagen.

Citroënför­aren tog sin 68:e Vm-rallyseger. Den analytiska fransmanne­n var nöjd med säsonginle­dningen.

– Däckvalet var svårt under första och tredje tävlingsda­gen. Jag gjorde ett litet misstag men frånsett det gick det i stort perfekt, även om det inte var lätt.

Lycklig tvåa – busig trea

Tvåan Dani Sordo var ännu gladare än segraren Loeb då han överskred mållinjen efter den sista sträckan.

– Det var en strålande prestation. Jag är otroligt nöjd med resultatet. Framgången är mycket viktigt för hela vårt team. Bilen fungerade perfekt, berömmer Miniförare­n.

Sordo tog sin karriärs nittonde andraplats. Han har ännu inte lyckats ta en seger.

Trea i tävlingen blev Latvalas stallkompi­s Petter Solberg. Han lyckades bevara sin placering trots att Mikko Hirvonen flåsade honom i nacken hela veckoslute­t.

– Det här var min bästa inledning i Vm-serien någonsin, precis så här skall det gå till, jublar norrmannen.

Solbergs rally fick en dramatisk svängning då polisen stoppade ho- nom på grund av för hög hastighet på en mellanetap­p.

Solberg fick böta 1 400 euro och är i fara att bli diskvalifi­cerad. Solberg är under juryns lupp under de sex följande Vm-rallyna – om han bryter mot reglerna på nytt, blir han omedelbart diskad.

 ?? VALERY HACHE ?? SEGER NUMMER 68. Sebastien Loeb lämnade än en gång sina konkurrent­er bakom sig i Monte Carlo och fick lyfta prisbuckla­n för sjätte gången.
VALERY HACHE SEGER NUMMER 68. Sebastien Loeb lämnade än en gång sina konkurrent­er bakom sig i Monte Carlo och fick lyfta prisbuckla­n för sjätte gången.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland