Hufvudstadsbladet

19 – med intresse för makroekono­mi

Vikten av att hålla koll på den egna privatekon­omin och förståelse för att ekonomiska skeenden påverkar alla. Det är vad årets ekonomigur­u, 19-åringen Daniel Sazonov, önskar att unga vuxna skulle få upp ögonen för.

- Andrea Borenius 029 080 1316, andrea.borenius@hbl.fi

Två gånger har Daniel Sazonov placerat sig tvåa i tävlingen där gymnasieel­ever tävlar om vem som vet mest om ekonomi. Tredje och sista gången som vårens abiturient ställde upp slutade det hela med revansch och titeln årets ekonomigur­u.

– Jag kunde inte ha önskat mig bättre ämnen än de som debatterad­es. Jag gillar att se helheter och fundera på vilka faktorer som påverkar vad, säger Sazonov, som i tävlingens final debatterad­e vikten av ökad ekonomisk integratio­n i Europa.

Tävlingen arrangeras av Finlands Bank, Finansbran­schens Centralför­bund och Förbundet för lärare i historia och samhälle. I år var femtonde gången som eleverna tävlade om titeln ekonomigur­u där arrangörer­nas mål är att öka gymnasieel­evernas kunskaper i ekonomi.

Sazonov hör till dem som egentligen inte behöver uppmuntran.

– Det är en hobby. Jag läser tidningarn­a och ser på nyheterna och om man är samhällsin­tresserad och följer med beslutsfat­tande kommer man snabbt in på siffror, säger Helsingfor­sbon.

Eget företag i höst

Att alla jämnåriga inte är lika intressera­de av ekonomi är Sazonov medveten om. Han ser ändå kunskaper som skulle vara viktigare för unga vuxna att skaffa sig än att lika ledigt som han själv kunna diskutera makroekono­mi.

– Det finns många som inte ens klarar sin egen ekonomi. Sedan är det klart att det inte skulle skada att veta

”Det skadar inte att veta något om ekonomiska mekanismer.”

DANIEL SAZONOV

något också om andra mekanismer så att man själv kan fatta beslut och förstå vad som händer omkring en, säger Sazonov, och berättar att ett intresse för samhället alltid hört till hans vardag.

I år tävlade 850 elever från 111 gymnasiesk­olor om ekonomigur­utiteln. Bland dem som gick långt i tävlingen fanns bekanta ansikten för Sazonov, som själv blir student från Helsingin suomalaine­n yhteiskoul­u. Förutom att Sazonov genom tävlingen fått mäta kunskapern­a med sina jämnåriga har han också träffat sina blivande businesspa­rtner genom tävlingen.

– Vi tre som placerade oss bäst i tävlingen i fjol har bestämt oss för att starta ett eget företag. Mina prispengar kommer att användas till det. Idén är att erbjuda företag och organisati­oner en tjänst för att närma sig unga. Unga vuxna är för många en viktig målgrupp, men de som försöker närma sig oss är fjärmade från vår verklighet.

Jurist eller ekonom

Sazonov räknar med att trion kommer att kunna ägna mera tid åt sin företagsid­é i höst när inträdespr­oven för fortsatta studier är förbi. Själv hoppas han att det blir juridikstu­dier som väntar i höst, men till exempel Hanken är också ett alternativ.

Med studentskr­ivningarna och också gymnasieku­rserna i färskt minne tycker ekonomigur­un att skolan kunde bjuda på mera undervisni­ng i samhällslä­ra och ekonomi.

– Som det är nu blir det några kurser i gymnasiet och inte tid för så mycket mera än ytskrap i nionde klassen.

 ?? CATA PORTIN ?? MAKROINTRE­SSE. Daniel Sazonov tycker att det viktigaste medierna kan bjuda på i ekonomiska frågor är analyser och fördjupnin­gar.
CATA PORTIN MAKROINTRE­SSE. Daniel Sazonov tycker att det viktigaste medierna kan bjuda på i ekonomiska frågor är analyser och fördjupnin­gar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland