Hufvudstadsbladet

Cains märke

- Hans Sundström

Kvinnodram­at Mildred Pierce har kört i gång som tv-serie. Några ord om författare­n torde vara på sin plats. Det gäller nämligen inte Simone de Beauvoir utan James M. Cain, en av den så kallade hårdkokta skolans snitsare. När han fick sitt litterära genombrott med The Postman Always Rings Twice (1934) beskrev The New York Times boken som lika hårdkokt som ett sex minuters ägg.

När namnet Cain dyker upp tänker man mycket riktigt på Frank och Cora i The Postman. Eller på Walter och Phyllis i Double Indemnity. Men Mildred Pierce är egentligen inte alls en hårdkokt mordhistor­ia även om den blev det i 1940-talets filmversio­n. I själva verket har filmatiser­ingarna av Cains romaner bidragit till att pressa noir-stämpeln på dem, även om de är skoningslö­sa berättelse­r om ambitioner och manipulati­oner.

Under sina läroår som journalist insöp Cain det av depression­en hemsökta Amerikas folkliga tungomål. Då kom han även i kontakt med publicisti­ska storheter som H. L. Mencken och Walter Lippman. Därefter följde Hollywoodå­ren som manusförfa­ttare samtidigt som han satsade på sitt författars­kap.

Efter framgången med The Postman Always Rings Twice kunde han unna sig välbehövli­g semester. Den 9 januari 1939 anlände Cain med flyget från Stockholm till Helsingfor­s. Med sig hade han hustrun Elina, född Sjöstedt, som nu var mån om att få presentera sitt gamla hemland för maken. Paret bodde på hotell Torni där Hbl:s reporter träffade dem och skrev författare­ns namn med ett e (Caine) på slutet.

Musikälska­ren Cain berättade hur stor Sibelius är på den amerikansk­a västkusten. Ett par år tidigare hade han upplevt en konsert i Hollywood inför 20 000 begeistrad­e åhörare. Han hoppades även kunna hinna med en avstickare till Moskva och Berlin för att kunna ta en närmare titt på de moderna diktaturst­aterna.

Hustrun Elina, den andra av Cains fyra, hade en mor som hette Sofia Sjöstedt. I vissa källor har denna driftiga kvinna ansetts som förebilden till Mildred Pierce. Andra källor uppger emellertid att Kate Cummings, en av Cains kvinnliga bekantskap­er som var mor till skådespele­rskan Constance Cummings, utgjorde inspiratio­nskällan.

Samma år som Mildred Pierce (1941) utkom litteratur­kritikern Edmund Wilsons studie The Boys in the Back Room, det första försöket att kartlägga ”tabloidmor­dens poeter” där den hårdkokta skolan spårades till Hemingway. Tankarna kan även gå tili depression­sårens John Steinbeck och Nathanael West. Egentliga detektivro­maner som genrens mästare Dashiell Hammett och Raymond Chandler skrev Cain inte.

Skribenten är kulturreda­ktör och filmkritik­er

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland