Hufvudstadsbladet

”Du borde le lite mindre”

Trafikmini­ster Merja Kyllönen och social- och hälsovårds­minister Maria Guzenina-richardson säger att de fått inleda sina ministerka­rriärer med att bemöta fördomar. Det framgår av en nyutgiven politisk intervjubo­k.

- Sylvia Bjon 029 080 1310, sylvia.bjon@hbl.fi

Författare­n Eveliina Talvitie har i boken Keitäs tyttö kahvit (Ska du inte koka kaffe, flicka), WSOY, intervjuat ett tjugotal kvinnliga politiker i olika åldrar, från Tarja Halonen och Elisabeth Rehn till dagens ministrar, riksdagsle­damöter och unga politiker som Li Andersson.

Minister Maria GuzeninaRi­chardson berättar om hur många bedömde att konflik- ten mellan henne och kanslichef Kari Välimäki berott på att ”kanslichef­en föreställd­e sig att han skulle få en mannekäng till ministerie­t, något slags trasdocka, som man kan styra”.

Olika generation­er

Trafikmini­ster Merja Kyllönen (VF) vittnar om kulturkroc­kar.

– Trafikmini­steriet är väldigt mansdomine­rat och delvis gammaldags vilket märktes i förhandsin­ställninge­n. Man tänkte att där kommer den där unga typen som är från en annan planet, säger Kyllönen.

Hon preciserar att det också handlar om politisk kultur och olika generation­er då hon kommentera­r fallet när hon avskedade Trafikverk­ets chef Juhani Tervala.

– Vi lever i olika världar. Jag lever i 2000-talets beslutsfat­tarkultur och tjänsteman­nen lever i 1970-talet, säger Kyllönen i boken.

Kyllönen säger sig också ha noterat att en kvinna i 30-årsåldern uppfattas som mer oerfaren än en man i samma ålder, och påpekar att åldersskil­lnaden mellan henne och partiordfö­randen Paavo Arhinmäki endast är någon månad.

Anneli Jäätteenmä­ki, som blev Finlands första kvinnliga statsminis­ter 2003 men satt i bara 68 dagar, uttalar sig mellan raderna om sin besvikelse. Hon utnämnde en reger- ing som bestod av lika många män som kvinnor, men konstatera­r att ”jag torde i samma veva ha gett mig själv sparken” och lovar återkomma till vad hon menar i kommande memoarböck­er.

Politikern­a målar upp hur de balanserat både med- och motgångar. Guzenina-Richardson säger sig ha fått rådet att ”le lite mindre”, Janina Andersson (Gröna) fick höra viskningar om att ”där kommer hon som ammar”, Elisabeth Rehn berättar om hur hon lyckades övertala ryska försvarsmi­nistern Dimitrij Jazovin att diskutera försvarspo­litik, inte bara konst och kultur.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland