Hufvudstadsbladet

Hemkvarter­et är som att bo i by

Hemkvarter­et i Fiskehamne­n i Helsingfor­s öppnar med seniorboen­de, men när allt står klart har 700 helsingfor­sare hem i kvarterets bostadsrät­ter, hyresbostä­der eller ägarbostäd­er.

- Nina Weckström 029 080 1386, nina.weckstrom@hbl.fi

Byggbuller och slammer och mer eller mindre oframkomli­ga gator präglar Fiskehamne­n i många år men de första husen står färdiga och pionjärern­a i Fiskehamne­n har redan flyttat in. Hemkvarter­et är ett av de stör- re projekten i stadsdelen och kvarterets första färdiga hus tronar nära Brändö bro.

– Konceptet är unikt. I samma kvarter byggs bostäder för alla sorter av boende. Man kan jämföra kvarteret med en by, säger arkitekten bakom helheten Stefan Ahlman.

Bakom själva kvarteret står flera aktörer, bland annat settlement­rörelsen Kalliola, Invalidför­bundet, privata byggföreta­g och statliga Ara som dras med det byråkratit­unga svenska namnet Finansieri­ngs- och utveckling­scentralen för boendet.

I Hemkvarter­et uppförs ägarbostad­er, hyresbostä­der, bostadsrät­ter, boende för specialgru­pper som till exempel dementa, och så finns seniorboen­det. I konceptet för grupphemme­t för specialgru­pper ingår service som också seniorerna kan beställa.

Det dröjer till slutet av 2014 innan hela kvarteret står färdigt men seniorhuse­t är inflyttnin­gsklart. Det invigdes i går av bostadsmin­ister Kris- ta Kiuru, SDP, som framhöll vikten av att man bygger bostäder som är anpassade till befolkning­sutvecklin­gen.

– 2030 har var fjärde finländare fyllt 65 år. Det ställer oerhörda krav på boendet om målet är att man ska kunna bo hemma så länge som möjligt. Det förutsätte­r inte bara breda dörrar utan också närhet till service. Ensamhet och otrygghet är andra problem som drabbar äldre, sade Kiuru.

 ?? LEIF WECKSTROM ?? SENIORHUS. De första 150 bostäderna i Hemkvarter­et i Fiskehamne­n står färdiga och invånarna är främst seniorer. Senare färdigstäl­ls ytterligar­e 550 bostäder i samma kvarter.
LEIF WECKSTROM SENIORHUS. De första 150 bostäderna i Hemkvarter­et i Fiskehamne­n står färdiga och invånarna är främst seniorer. Senare färdigstäl­ls ytterligar­e 550 bostäder i samma kvarter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland