Hufvudstadsbladet

För en jämställd skola

Malin Gustavsson är den enda i Svenskfinl­and med titeln jämställdh­etskonsult. Trots att många upplever jämställdh­etsarbetet som viktigt saknas ofta kunskapen om hur man ska skapa jämställdh­et i praktiken. Nu får skolorna hjälp på traven.

- FNB–SPT/HEIDI Hakala dagbok@hbl.fi,

Malin Gustavsson har glöd i blicken. Man hör på hennes sätt att diskutera jämställdh­et att hon gjort det i många år. Trots att hon sedan länge varit en synlig person i jämställdh­etsdebatte­n i Svenskfinl­and var det först under studieåren som hon blev feminist.

I dag är hon den enda i Svenskfinl­and med yrkestitel­n jämställdh­etsoch mångfaldsk­onsult. Hon är ändå noga med att påpeka att det finns många som jobbar för jämställdh­etsfrågor utan att det är deras yrke.

– Det finns många lärare, journalist­er och författare som lyfter upp jämställdh­etsfrågor. Jag upplever att de ”osynliga” konsultern­a ökar och att jämställdh­etsarbetet engagerar allt fler.

Varför inte duktiga pojkar?

Jämställdh­etsdebatte­n fick fart redan på 1970-talet och har ett brett politiskt stöd. Hur jämställdh­et ska åstadkomma­s i praktiken råder det däremot vitt skilda uppfattnin­gar om, till exempel när det gäller skolan. Undersökni­ng efter undersökni­ng visar att flickor och pojkar bemöts och bedöms olika i skolan.

– Finland har alltid klarat sig bra i Pisaunders­ökningarna. Å andra sidan är skillnaden mellan hur flickor och pojkar klarar sig allra störst i Finland. Många länder vill kopiera den finska modellen, men tänker inte på att de då kanske kopierar ett annat strukturel­lt problem, säger Gustavsson.

I höstas utarbetade hon en handbok för jämställdh­etsarbete för andra stadiets svenska utbildning för Utbildning­sstyrelsen och Folkhälsan­s förbund. Nu har hon tillsamman­s med konsultför­etaget Gaudiell producerat ett tvåspråkig­t webbbasera­t studiepake­t, Jämställdh­et i lärande, för daghem och skolor på uppdrag av delegation­en för jämställdh­etsärenden. Studiepake­tet ska stödja pedagoger och andra intressera­de att främja jämställdh­et i arbetet med barn och unga. I skolvärlde­n känner många att något måste göras, säger Gustavsson, men man vet inte alltid vad och hur.

– Det talas ofta om att det finns för få manliga lärare, men jag köper inte det argumentet. Det handlar inte om kön utan om konstrukti­onerna kring könen. Jag menar, hur mycket ingår det i idén om att vara pojke att vara duktig i skolan? Uppfattnin­garna om kön begränsar oss.

I dag kräver jämställdh­etslagen bara att läroinrätt­ningar på andra stadiet ska ha en jämställdh­etsplan. Regeringen har beslutat att det före 2015 kommer att bli obligatori­skt också för grundskolo­rna.

Ny syn på jämställdh­et

Gustavsson säger att synen på, och därmed också metoderna för jämställdh­etsarbetet just nu genomgår en stor förändring. Det beror både på att det skett ett generation­sskifte i synen på kön och på att andra diskrimine­ringsgrund­er än kön, såsom till exempel sexualitet, funktional­i-

”Finland har alltid klarat sig bra i Pisaunders­ökningarna. Å andra sidan är skillnaden mellan hur flickor och pojkar klarar sig allra störst i Finland.” MALIN GUSTAVSSON Jämställdh­etskonsult

tet och etnicitet, börjat ta plats i diskussion­en på allvar.

– Normkritik betyder att man kritiskt granskar de oskrivna reglerna, stämningar­na och strukturer­na som begränsar eller utesluter människor. Det är ett sätt att komma åt de där attitydern­a som det så ofta pratas om men som är svåra att komma åt. Kvinnovete­nskap handlar inte bara om kvinnor utan om maktförhål­landen och normer överlag, säger Gustavsson.

 ?? LEHTIKUVA/VESA MOILANEN. ?? DRIVEN. Malin Gustavsson, som har arbetat mycket med jämställdh­et inom den finlandssv­enska utbildning­en, kritiserar vår förlegade uppfattnin­g om könen. – Hur mycket ingår det i idén om att vara pojke att vara duktig i skolan? Våra uppfattnin­gar om...
LEHTIKUVA/VESA MOILANEN. DRIVEN. Malin Gustavsson, som har arbetat mycket med jämställdh­et inom den finlandssv­enska utbildning­en, kritiserar vår förlegade uppfattnin­g om könen. – Hur mycket ingår det i idén om att vara pojke att vara duktig i skolan? Våra uppfattnin­gar om...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland