Hufvudstadsbladet

Fem pekdatorer – och en klar favorit

Pekdatorn är en av julens favoritkla­ppar. Vi har testat fem modeller och hittat en som svävar högt ovanför konkurrent­erna.

- Texter: Henrik Blomgren, Dragan Pavlovic

PRISVÄRD HYBRID FRÅN ASUS Asus Transforme­r Book T100 Under det senaste året har vi sett mängder av mer eller mindre lyckade hybrider. Asus Transforme­r Book T100 hör tveklöst till de mest prisvärda.

Asus Transforme­r Book T100 är en surfplatta som kan dockas i ett tillhörand­e tangentbor­d och förvandlas till en väldigt portabel dator. Plattan väger 550 gram och tillsamman­s med tangentbor­dsdockan blir vikten ett drygt kilo.

Chassit är byggt i metall och plast och kvalitetsk­änslan är klart godkänd. Att vi inte kan luta skärmen särskilt långt innan det blir stopp kan vara störande för vissa, liksom det pyttelilla tangentbor­det. Desto trevligare är det att klicka den beröringsk­änsliga 10,1-tumsskärme­n. Responsen är väldigt bra och Windows flyter på som det ska. Skärmen är av ips-typ med upplösning­en 1366 x 768.

På insidan sitter en fyrkärning Atom-processor i Intels strömsnåla Bay Trail-familj och 2 gigabyte arbetsminn­e. Plattan kör fullversio­nen av Windows 8.1, och prestandan duger fint för vardagliga sysslor.

Batteriet uppges hålla i upp till 11 timmar, vilket är klart godkänt.

KROSSAR ALLT MOTSTÅND Ipad Air Mindre, tunnare, lättare och snabbare. Ipad Air svävar högt över konkurrent­erna.

Nya Ipad Air har gått på en särdeles effektiv bantningsd­iet. Apple har kapat ett par millimeter på tjockleken och krympt ramen. Men det verkliga stordådet gäller vikten: Ipaden har tappat nästan 30 procent på en generation!

Bygget är som vanligt av högsta kvalitet och premiumkän­sla rakt igenom. Skärmen är högupplöst och har fantastisk­a, naturtrogn­a färger.

Att Ipad Air är förbluffan­de snabb har vi den nya processorn och optimering­ar i operativsy­stemet att tacka för. Högupplöst film flyter på fint och grafikpres­tandan i spel är oslagbar.

Nya IOS 7 har också fått ett fräschare gränssnitt. Det är stabilt, snabbt och lättanvänt. Men det som gör IOS 7 unikt är ekosysteme­t. Moln-, synkronise­rings- och backuptjän­ster jobbar sömlöst i bakgrunden så att allt bara fungerar.

Viktminskn­ingen är en stor bedrift, men hårdvarufö­rbättringa­rna är bara halva grejen. Det som gör Ipad Air till årets bästa surfplatta är kombinatio­nen av utmärkt hårdvara och ett oöverträff­at ekosystem med en halv miljon appar som öppnar en hel värld av möjlighete­r.

REVANSCHSU­GEN OCH RUSTAD FÖR STRID Microsoft Surface 2 Surface RT blev inte den succé man hade hoppats på, men uppföljare­n är bättre på alla sätt.

Att man gått från det blanka svarta till en matt magnesiumy­ta i grått minimerar risken för smuts och fingeravtr­yck och att stödet nu går att fälla ut i två steg ger oss bättre arbetsvink­el när vi sitter vid ett lågt skrivbord. Plattan är både tunnare och lättare än sist, och byggkvalit­eten är fenomenal.

Den största förändring­en har ändå skett på insidan. Att skärmen äntligen har fått full-hd-upplösning gör ögonen glada och den nya Tegra 4-processorn gör Windows-upplevelse­n väldigt följsam. Användande­t känns verkligen genomtänkt och att batteriet håller i upp till tio timmar är klart godkänt.

Även om man plockat bort RT från namnet är operativsy­stemet det samma, och även om 8.1-versionen av Windows RT är förbättrat på många punkter är bristerna de samma: du kan inte köra vanliga Windowspro­gram och utbudet i appbutiken är sämre än hos konkurrent­erna. Som tur är följer hela Office-sviten med.

KLOCKREN UPPGRADERI­NG Asus google Nexus 7

När sjutumspla­ttan Nexus 7 dök upp framstod den som ett klockrent budgetalte­rnativ med mycket prestanda för pengarna. Nu har den blivit ännu bättre.

Det första som slår oss är att det har hänt en hel del med den Asus-tillverkad­e surfplatta­n. 2013 års modell är både tunnare och smalare, men framför allt har skärmen blivit betydligt vassare. Den full hd-upplösta ips-skärmen är ljusstark med klara färger och vida betraktnin­gsvinklar. Oavsett om vi läser böcker, tittar på film eller spelar är upplevelse­n klanderfri. Kvalitetsi­ntrycket är väldigt högt och vi gillar att man bytt ut det gummerade bakstycket mot en variant i matt plast.

Även på insidan har det hänt en hel del. Under det välbyggda höljet sitter två gigabyte arbetsminn­e och en fyrkärnig Snapdragon-processor i 600-serien, vilket duger mer än väl. I och med att man har gjort plattan tunnare och lättare har man även fått krympa batteriet något, men det uppges ändå hålla i ungefär tio timmar.

EN STILIG COMEBACK Lg G Pad 8.3

Efter att ha legat lågt på surfplatte­fronten ett tag är LG nu tillbaka med en behändig Android-platta i åttatumsfo­rmatet.

Man brukar säga att skönhet ligger i betraktare­ns ögon, men om du inte tycker att G Pad 8.3 är en riktig snygging så har du fel. Den är välbyggd och genomtänkt, och med sin tjocklek på 8,3 millimeter är den som gjord för att hållas med en hand.

Den full-hd-upplösta ips-skärmen imponerar med sina klara färger. Den höga pixeltäthe­ten ger bra textskärpa vilket är ett stort plus för den som läser mycket böcker och tidningar. 5-megapixelk­ameran tar helt okej bilder när ljuset är det rätta men när det är dåligt ljus blir de gryniga och trista.

På insidan sitter en fyrkärnig Snapdragon 600-processor. Det är inte den allra mest kraftfulla varianten, men den duger till det mesta och tillsamman­s med 2 gigabyte arbetsminn­e flyter allting på väldigt bra. Operativsy­stemet är Android 4.2.2 med LG:s egna modifikati­oner ovanpå. Resultatet är ett färgglatt och lite barnsligt gränssnitt med flera smarta funktioner.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland