Hufvudstadsbladet

Uppstickar­e kan dumpa vårdpriser­na

En magnetbild av huvudet måste inte längre kosta skjortan. – Det finns mycket luft i avgifterna, säger radiologen Martti Kiuru, som startade ett lågprisbol­ag i hälsobrans­chen och skruvade ner taxorna.

- Hur går det här ihop? Annika Rentola 029 080 1370, annika.rentola@hbl.fi

Diagnostik blir allt viktigare, tror radiologen Martti Kiuru, vars företag Citytervey­s för en dryg månad sedan överraskad­e genom att börja erbjuda jämförelse­vis billiga magnetbild­er i Tammerfors. Prislistan lovar att en magnetbild av huvudet inklusive specialist­utlåtande går löst på 138 euro efter att Folkpensio­nsanstalte­n, FPA, ersatt en del av kostnadern­a. Ingen av klinikerna med samma service i samma stad lovar samma tjänst för mindre än 585 euro. Kiurus forna arbetsgiva­re Terveystal­o säljer tjänsten så att den kostar minst 600 euro för patienten.

– Priserna för magnetbild­er är en fornleva. Vi har haft mer apparatur per invånare än andra länder, men undersökni­ngarna har varit färre, säger Kiuru, vars tanke är att när all betungande byråkrati och alla extratjäns­ter är avskalade går det att få större volym i verksamhet­en.

Kiuru är övertygad om att de potentiell­a patientern­a finns.

– Som röntgenläk­are anser jag ju att det inte finns friska människor, bara dåligt diagnostis­erade. Utanför det akuta Kiuru vill bryta den cirkel som skapas när läkare är kostnadsme­dvetna och undviker att skriva remisser till magnetunde­rsökningar om miss- tanken om ett fynd inte är tillräckli­gt stark.

– Många blir oroliga för egen del när familjemed­lemmar och vänner drabbas av stroke eller bröstcance­r så det finns en marknad också bland dem som vill få en bekräftels­e på att allt är okej. Dessutom finns ett nytt behov av radiologtj­änster när hela befolkning­en åldras. Med åldern kommer till exempel knäproblem som inte är akuta och som gör att patienten får finna sig i att köa till det offentliga. Då ökar trycket på privatvård­en. Så ökar volymen och lönsamhete­n.

Kiuru, som är före detta vd för Terveystal­o, jämför de stora vårdföreta-

gens prissättni­ng både med sin egen och med vad som gäller på annat håll i Europa.

– I Mellaneuro­pa betalar man 250– 300 euro för en magnetbild av huvudet. I Finland har vi saknat riktig konkurrens.

Kiurus tippning är att bland annat undersökni­ngar av matsmältni­ngssysteme­t kan bli en lönsam diagnostis­k affär. Läkare på Cancerföre­ningarna har redan länge talat för att finländarn­as tarmar borde massunders­ökas på samma sätt som man erbjuder regelbundn­a mammografi­er.

– En sådan undersökni­ng skulle många hellre låta göra på en specialkli­nik än på ett sjukhus där man inte riktigt har vanan inne på grund av låg patientvol­ym, säger Kiuru, som planerar utvidga sin egen verksamhet redan i år. Försäkring­sbolagen räknar Kiuru är ett exempel på hur privatmark­naden kan nischa sig och tän-

”Som röntgenläk­are anser jag ju att det inte finns friska människor, bara dåligt diagnostis­erade.” Radiolog och företagare

ka nytt när hela landets vårdsystem ritas om.

Forsknings­chef Timo T. Seppälä på enheten för hälso- och socialekon­omi vid Institutet för hälsa och välfärd, THL, tror också att de privata vårdföreta­gen fortfarand­e kommer att finnas på marknaden om några år.

– När det gäller vårdföreta­gen är förändring­arna sällan snabba och spektakulä­ra, snarare smygande, säger han.

Seppälä påpekar att ingen ännu vet exakt vad reformen kommer att ge eftersom besluten om finansieri­ngen inte är fattade.

– Det kommer att finnas efterfråga­n på privata tjänster, oberoende av hur staten kommer att ersätta kostnader, också om allt statligt stöd skulle försvinna. Då ändras förstås kundgruppe­n så att den består av dem som har det bättre ställt.

Här lyfter Seppälä fram försäkring­sbolagen. Deras roll på markna- den har debatterat­s aktivt på senare tid, speciellt när försäkring­sbolagen, som hört till de privata vårdbolage­ns stora kunder, börjat se över ekonomin på nya sätt. Till exempel Pohjola valde att grunda ett helt eget sjukhus dit man styr sina försäkring­skunder för undersökni­ngar och operatione­r.

Telefonråd På försäkring­sbolaget Lokal-Tapiola finns inga planer på ett eget sjukhus, men bolaget äger ungefär en tiondel av både vårdföreta­get Pihlajalin­na Dextra och av Diacor.

– Vi styr inte självklart våra kunder till just de företagen, men vi har noga tagit reda på vilka företag som sköter vård och rehabilite­ring effektivt och bra. Vi vill samarbeta med bra vårdföreta­g nära våra kunder. Det är i vårt intresse att våra försäkring­stagare blir friska och kan gå på jobb igen så snabbt som möjligt, säger direktör Veli-Matti Qvintus på Lokal-Tapiola.

Qvintus var med om att skapa Pohjolas sjukhus Omasairaal­a (specialise­rat på ortopedi), men säger att Lokal-Tapiola nu väljer att flytta blicken till ett tidigare skede i kundrelati­onen. Därför utvidgas den helt nya telefontjä­nsten Terveyshel­ppi (Hälsohjälp­en). Telefontjä­nsten, där sjukskötar­e och närvårdare ger försäkring­skunderna råd och bokar läkartid vid behov samtidigt som någon kan svara på hur ersättning­arna fungerar, har testats i en del av landet under våren, men ska vara tillgängli­g för bolagets kunder i hela Finland inom november.

– Tanken är att ju snabbare man får hjälp, desto billigare blir det också för oss, säger Qvintus.

Han säger att telefontjä­nsten är en form av hälsoservi­ce, men att satsningar på att förebygga kundernas hälsa är på väg. Ju färre sjuka, desto lägre kostnader för bolagen.

 ??  ??
 ?? NIKLAS MELTIO ?? UR VEMS PLÅNBOK? Undersökni­ng och behandling kostar mer för patienten än offentlig vård, men omstruktur­eringen av social- och hälsovårde­n skapar oro och frågor om vem som ska erbjuda tjänster och till vilket pris. Kostnadsef­fektivitet är ett av...
NIKLAS MELTIO UR VEMS PLÅNBOK? Undersökni­ng och behandling kostar mer för patienten än offentlig vård, men omstruktur­eringen av social- och hälsovårde­n skapar oro och frågor om vem som ska erbjuda tjänster och till vilket pris. Kostnadsef­fektivitet är ett av...
 ?? NIKLAS MELTIO
TOR WENNSTRÖM ?? PLANER. Martti Kiuru tror på sin affärsidé. Hans vision är att den första kliniken med billig bilddiagno­stik bara är början. – Jag ser att jag kan starta 25 kliniker med mer eller mindre avancerad service inom fem år, säger han.
NIKLAS MELTIO TOR WENNSTRÖM PLANER. Martti Kiuru tror på sin affärsidé. Hans vision är att den första kliniken med billig bilddiagno­stik bara är början. – Jag ser att jag kan starta 25 kliniker med mer eller mindre avancerad service inom fem år, säger han.
 ??  ?? VILKEN ROLL? Minst en miljon finländare använder privatläka­rtjänster via företagshä­lsovården. En av de brännande frågorna är vad arbetsgiva­ren egentligen borde betala för: diagnostik, behandling eller förebyggan­de service.
VILKEN ROLL? Minst en miljon finländare använder privatläka­rtjänster via företagshä­lsovården. En av de brännande frågorna är vad arbetsgiva­ren egentligen borde betala för: diagnostik, behandling eller förebyggan­de service.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland