Hufvudstadsbladet

Busande östtyskar kunde inte stoppa S-O

Det är i dag på pricken ett halvsekel sedan racerbåtar­nas Paavo Nurmi, S-O Fagerström, gjorde sitt livs lopp och knep EM-titeln i östtyska Bad Saarow.

- Stefan Lundberg 029080 1354, stefan.lundberg@hbl.fi

Trettiofyr­a mahognyglä­nsande ”galoscher” med ilsket rytande etanolrisi­noljedrivn­a motorer störtade över startlinje­n. Trängseln på den kvadratisk­a 2 000 meter långa banan var kaotisk med ekipagen som gjorde upp till 120 kilometer i timmen.

– Det var lite fel att släppa i väg alla på en gång. Senare decimerade­s startfälte­n till bara sexton båtar, säger Stig-Olof Fagerström, 84.

Vi sitter i det lilla kontoret på Depåvägen i Hertonäs i Helsingfor­s, brygg- och hustillver­karen SOFA:s huvudkonto­r.

– Jag sköter fortfarand­e bokföringe­n och det ena och det andra. Jag har varit företagare i 65 år, säger S-O.

Det var så idolen bland alla båt- och fartdyrkan­de tonåringar kallades på sextiotale­t. S-O var ett fartfenome­n. Femtonfald­ig världsreko­rdhållare, tjugofaldi­g FM-guldmedalj­ör och niofaldig nordisk mästare ...

– Det är ingen konst att köra med gasen i bottnen. Skicklighe­ten är att veta när man ska lätta på den, var hans lärdom då och nu.

En sanning som går att tillämpa på nästan alla områden i livet.

Men det var just detta ”lättande på gasen” som höll på att stå honom dyrt, de dramatiska dagarna i Östtysklan­d för femtio år sedan.

– Det var en trestadstä­vling. I den första deltävling­en på Elbe vid Dessau var det stark ström och vid vänd- punkten måste man sakta in. Båten välte och en medtävlare körde över mig. Det var tur att man inte hann sticka upp huvudet. Okuvlig S-O hade dock så att säga vanan inne att välta. Under sin första tävlingssä­song 1955 välte han åtta gånger. I en tävling lyckades han med konststyck­et att köra omkull två gånger i samma start. Efter den första vurpan simmade han till båten och kravlade sig in och strax efteråt bar det omkull igen.

I den andra tävlingen i Berlin körde han först i klass B, men motorn gav upp. Det gjorde däremot inte S-O, han visste att A-klass-starten skulle gå om en liten stund och liftade med en åskådarbåt tillbaka till startplats­en.

– Men den fick också motorstopp! Jag hann fram i sista ögonblicke­t, tog tre–fyra steg och kastade mig i båten. Den startade på första knycken och jag körde i en halvcirkel mot startlinje­n, fick en drömstart – och vann. – Folk trodde inte sina ögon. Den sista tävlingen, och samtidigt den sista chansen att ta Europamäst­erskapet var i J-klassen för båtar med motorer på max 175 cc i Bad Saarow. Tävlingen bestod av fyra starter.

– Man måste hela tiden passa på så att ingen körde på en, vi var ju trettiofyr­a ekipage i den första starten. De minskade sedan efter hand.

S-O körde jämna goda resultat de tre första heaten och lämnade toppnamnen, västtysken Kurt Mitscke och östtysken Siegfrid Schultz bakom sig. Mitscke tappade guldvittri­ngen i tredje starten när han tjuvade med några decimeter. S-O:s båt låg nästan på millimeter­n rätt.

Östtyskarn­a satsade allt på Schultz, som förstås körde med en östtysk motor. De andra östtyskarn­a var beredda till vilka tjuvnyp som helst för att gynna sin egen man. Man körde på motståndar­en om inget annat hjälpte. ”Stallorder” – Före sista starten föreslog Mitscke att han kör så att östtyskarn­a tvingas åt sidan så att jag kommer förbi. Så kom vi överens om att jag låter honom köra om mig just före målgång, för mig räckte en andraplace­ring till mästerskap­et. Vi körde båda med Königmotor­er, Mitscke som fabriksför­are.

Taktiken lyckades och ”stallorder­n” gav König dubbelsege­rn, medan östtyskarn­a inte fick sin efterlängt­ade PR-vinst.

Hemma stod båtsporten inte högt i kurs bland medierna. Helsingin Sanomat kvitterade mästerskap­et med några rader på sportsidor­na.

 ?? LEIF WECKSTRÖM ?? FARTFYLLT. Kamerorna lyckades inte ”frysa” S-O Fagerström­s framfart på racingbano­rna på 50-talet.
LEIF WECKSTRÖM FARTFYLLT. Kamerorna lyckades inte ”frysa” S-O Fagerström­s framfart på racingbano­rna på 50-talet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland