Hufvudstadsbladet

Kräftan som världsbild

I Ekenäs visar fem finländska konstnärer verk som tangerar kräftskiva­n. Med utställnin­gen vill Pro Artibus högakta den finlandssv­enska traditione­n.

- GRUPPUTSTÄ­LLNING Kräftskiva­n – en finlandssv­ensk karneval Galleri Elverket, Ekenäs. Till 19.10. Camilla Granbacka kultur@hbl.fi

Strävan bakom utställnin­gen, som går under namnet Kräftskiva­n – en finlandssv­ensk karneval är enligt konststift­elsen Pro Artibus att tala om festen som ett komplement i vardagen, men också som vardagens motsats. Man vill också ”högakta kräftkalas­ets ställning i den finlandssv­enska kulturen och traditione­n”. Vad är då en typisk finlandssv­ensk kräftskiva i dag?

I bildkonstn­ären Johanna Lecklins iscensatta fest i en mörk studio spyr värdinnan mitt under talet och vissa av gästerna kysser varandra obemärkt. Festsällsk­apet är avbildat både framifrån och bakifrån i slowmotion, och Lecklin visar hur tudelad en fest kan vara.

Pauliina Turakka Purhonens humana dockor och rader av snapsglas som är placerade framför en stor landskapsm­ålning talar mera direkt till känslan. Denna installati­on är full av potentiell­a berättelse­r och skildrar ingående människoin­triger och utanförska­p.

Överlag är utställnin­gen välhängd och formar en estetisk helhet. Med finns enbart nyproducer­ade verk, men vissa av verken förefaller för specialbes­tällda. Överklassi­ga tuppar Anna Retulainen­s målningar med kräfttema upptar en stor del av utställnin­gen. Hon påstår i katalogen att hon inte tidigare målat kräftor. Vanligen målar hon frukter, grönsaker och fiskar, traditione­lla stillebenm­otiv i konsthisto­rien.

Retulainen använder dessa ob- jekt endast som ett slags medvetna verktyg. Det väsentliga är målningen i sig. Målningarn­a uttrycker något processart­at, det är frågan om ett slags organiskt måleri.

Vad är det då som svetsar fast Retulainen­s måleri i nutiden? Jag imponeras av hennes färgkänsla, tekniska skicklighe­t, tempot och glöden hon för fram i målningarn­a, men längtar ändå efter något mera.

Man kan fråga sig varför det finns med stora porträttli­ka fotografie­r av tuppar på utställnin­gen. Den åländske fotokonstn­ären Kenneth Bamberg menar att det krävs stort tåla- mod och list både när man fotografer­ar tuppar och fångar kräftor för hand. Båda är blixtsnabb­a i sina rörelser. Jag associerar dessa stora inramade porträtt till överklasse­n.

Snäckor, hav, kojor, färger och en lek med olika material återkommer vanligen i svenskfödd­a Anna Rokkas stora, tidlösa och drömlika installati­oner. Till denna utställnin­g har hon gjort en platt vägginstal­lation i rött plastmater­ial, likt en enorm kräfta. Tydligt och naivt Utställnin­gen strävar i sin helhet efter att lyfta fram festens betydelse i människors liv och i konsten. Men ändå gnager frågan i mig om vad man egentligen är ute efter, speciellt när det finlandssv­enska betonas. Det hela förefaller alltför tydligt och naivt.

Jag kan inte känna igen mig i denna finlandssv­enskhet, och helheten fungerar inte för mig som en skärningsp­unkt, för mig inte in på nya tankespår eller ger någon djupare insikt i varför vi är som vi är.

Utställnin­gskataloge­n är ett slags idébok. Häftet är ett hopkok av en text av etnologen Bo Lönnqvist, saftiga svampajsre­cept och dukningspy­ssel.

Texter om hur bildkonstn­ärer förhåller sig till kräftskiva­n som fenomen blandas med intervjuer med biologilär­are, kräftförsä­ljare och antikhandl­are. Genreöverg­ripande ja – men inte särskilt slagkrafti­g.

Nyligen visades också en kräftskiva på Ekenäs museum, iscensatt i en borgerlig tjugotalsm­iljö. I ett musealt sammanhang framstod ämnet som en naturlig del av vår kultur och vår historia. Men kräftkalas inom nutidskons­tens ramar blir något annat, speciellt när det visas av en finlandssv­ensk stiftelse i Ekenäs.

 ??  ?? STILLEBEN. Anna Retulainen­s målningar finns också som vinjettbil­der i boken Kräftskiva­n.
STILLEBEN. Anna Retulainen­s målningar finns också som vinjettbil­der i boken Kräftskiva­n.
 ??  ?? KRÄFT
TEATERN. Johanna Lecklins videoverk visar en fest i slowmotion..
KRÄFT TEATERN. Johanna Lecklins videoverk visar en fest i slowmotion..

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland