Hufvudstadsbladet

De har favoritläg­e – slår ur underläge

För fyra år sedan var hon med då Italien grusade förhoppnin­garna om en plats i VM. I kväll har Maija Saari chansen att klamra sig fast vid en plats i Kanada nästa sommar. Men då måste förlust helst undvikas i afton.

- Jonas von Wendt 029 080 138 1387, jonas.wendt@hbl.fi

– Vi är helt på det klara vad som gäller. En poäng räcker för att säkra platsen som grupptvåa men vi går ut för att vinna. Ingenting annat finns. Men blir det oavgjort är det inte heller någon katastrof, säger Saari som tar plats bredvid Anna Westerlund i ett mittförsva­r som garanterat kommer att sättas under hård press av lika snabba som tekniska fransyskor.

Offensiven är Frankrikes styrka, något också 49 gjorda mål i 8 kvalmatche­r vittnar om. Namnstarkt är det också med Delie, Thiney och Sommer som de vassaste vapnen. Trion har gjort över hälften av sitt lags mål i pågående kval och dem tre måste Finland kunna stoppa.

– Frankrike är livsfarlig­a i spelvändni­ngarna. De har en massa tekniska spelare som älskar att kontra och utmana. Så det gäller för oss att inte slarva med bollen i trängda lägen. Men så är det alltid mot de stora nationerna. De pressar högt och är duktiga på det mesta.

”Kan vara arroganta”

Frankrikes svagheter, finns sådana? – Vi mötte dem för ett år sedan och trots att de vann med 3–0 då fanns det vissa saker i deras kollektiva defensiv som kanske inte te är de bästa. De älskar r att anfalla och kan vara något arroganta i defensiven. Där gäller det för oss att vara ra på alerten och skapa a tryck. Hur stort skulle ett VM vara för dig? – Det är ju den stora ora drömmen att få vara ra med om ett jättespekk­takel som ett VM. Det et är ju dit man vill nå. å. Det är ju därför du orrkar träna så hårt varje e dag. För att få chansen att spela sådana matcher som mot Frankrike. Fransyskor­na är favoriter men det passar oss bra. Chanslösa är vi definitivt inte, säger Saari.

Jeglertz förlängde Chefsträna­ren Andrée Jeglertz och Bollförbun­det offentligg­jorde ett nytt kontrakt som sträcker sig fram till 2016 och också över ett eventuellt EM-slutspel 2017.

– Vi är oerhört nöjda med Andrée och hans arbetssätt. Han har utvecklat hela den finska dam- och flickfotbo­llen och varit precis den tekniska direktör vi letat efter. Vi kunde inte ha en bättre man på jobbet och jag är innerligt glad över att han blir kvar hos oss, säger ordförande­n Pertti Alaja.

– Vi är inne i en process och den vill jag fortsätta med. Jag älskar mitt jobb här och kunde inte tänka mig en bättre omgivning att jobba i. I framtiden ska jag försöka bli lite bättre på att delegera vissa uppgifter till mina superba medarbetar­e men ibland är det svårt för ett kontrollfr­eak som jag. Kontrollfr­eak inom fotboll alltså, säger Jeglertz. Hur ser du på matchen mot Frankrike? – Vi har chanse chansen, alla gånger. Jag har 21 spelare i mi min trupp som jag inte tvekar att anvä använda om så krävs. Det är en fin utgån utgångspun­kt.

 ??  ??
 ??  ?? Finland möter Frankrike klockan 19.30 i kväll i Myrbacka. Matche en kan ses direkt i TV2. För referatet står Antti Koivukanga­s på svenska och Matti Härkönen på finska. Gruppspe Gruppspele­t avslutas med match i Calais mo mot Frankrike onsdagen den 17...
Finland möter Frankrike klockan 19.30 i kväll i Myrbacka. Matche en kan ses direkt i TV2. För referatet står Antti Koivukanga­s på svenska och Matti Härkönen på finska. Gruppspe Gruppspele­t avslutas med match i Calais mo mot Frankrike onsdagen den 17...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland