Hufvudstadsbladet

Daghemmet får vara kvar i Bensows hus

Fuktskador­na i Bensows barnhem är inte så allvarliga att det utfärdas användning­sförbud. Men stiftelsen måste genast åtgärda en rad brister.

- PETRA MIETTINEN 029 080 1425, petra.miettinen@ksfmedia.fi

De båda daghemsgru­pperpperna Lilla Lyan och Stora Lyan kan fortsätta vistas i Bensows sows barnhem hela vårtermine­n. nen. Fuktskador­na är inte så allvarliga att Esbo stads hälsoinoin­spektion utfärdar förbud att använda Bensows daghem em i Grankulla, där stiftelsen­s ens två daghemsgru­pper vistas as i exil medan daghemmets ts egentliga lokaler renoveras.as.

Men där finns stora brisster som fastighete­ns ägare e genast måste åtgärda: Det t måste installera­s en luftre- ningsmaski­n i de rum där r barnen vistas. Luftventi- lationen måste hållas öppen hela tiden. Den inre dörren vid huvudingån­gen måste tätas. Det rum i mellersta våningen som finns rakt kt ovanför pannrummet måste tas ur bruk, för där läcker det in luft från den fuktskadad­e källaren genom en springa i golvet.

Daghemmets förestånda­re Andréa Sjöström försäkrar att stiftelsen omedelbart har vidtagit åtgärder och redan beställt luftrenare.

– Alla brister kommer att ses över inom en snar framtid. Visst har vi tidvis haft det kallt inne, men inte mer än i gamla stenhus överlag, säger Sjöström.

Enligt henne har föräldrarn­as reaktioner varit sakliga och förstående, men de önskar förstås att inomhusluf­ten ska vara så bra som möjligt.

Bildningsd­irektör Heidi Backman i Grankulla ser ingen orsak för staden att ingripa i det här skedet, det är stiftelse Bensow som måste göra de brådskande åtgärderna och redovisa för dem till Esbo stads hälsoinspe­ktion inom en månad.

– Vi har just skickat ut ett brev till alla föräldrar med barn i daghemmet. Vi informerar dem om att staden har beredskap att ta över både enskilda barn och hela grupper om föräldrarn­a så önskar, säger Backman.

Grankulla stad köper 38 dagvårdspl­atser av Bensowstif­telsen. Dessa barn kan placeras på ett eller flera av stadens egna daghem. Hittills har dock ingen förälder varit i kontakt med Backman för att fråga om möjlighete­n att byta daghem.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland