Hufvudstadsbladet

Sari Multala tror på sju OS-platser

SEGLING Fyra nationspla­tser är säkrade till OS i Rio de Janeiro och landslagst­ränaren räknar med tre till. Helst redan den här säsongen.

- FILIP SAXÉN filip.saxen@hbl.fi, Twitter: @FilipSaxen

Sari Multala är på gott humör. Som tränare för det landslag som är ett av få med medaljförv­äntningar inför OS i Rio de Janeiro nästa år ser hon positivt på läget. Seglarna är i form och trots att några tyngre namn inte längre finns med är det ett starkt team som ska jaga ytterligar­e nationspla­tser i höstens VM-tävlingar.

– Det är en tuff målsättnin­g men också en bra sådan. Det finns mycket potential i det här laget och vi siktar på sju platser i OS, slår Multala fast.

I VM i Santander i höstas blev Finland utan medalj men man lyckades säkra fyra nationspla­tser till OS tack vare Tuuli Petäjä-Sirén (RS:X), Tuula Tenkanen (Laser Radial), Kaarle Tapper (Laser Standard) och Tapio Nirkko (Finnjolle).

– 49er-damerna var dessutom redan nära att säkra en plats och jag tror att de kommer att kunna ta en plats till OS i år. Också 470-herrarna ska kunna ta en plats, säger Multala.

Landslagst­ränaren är rätt säker på att bröderna Jooonas och Niklas Lindgren ska ta en OS-plats och hon räknar med att antingen Sinem Kurtbay och Silja Kanerva eller Noora Ruskola och Camilla Cedercreut­z ser till att Finland också har 49er FX-representa­tion i vattnen utanför RIo.

– Också 470-damerna har lite mera tid bakom sig och tränat bra, säger Multala om Niki Blässar och Mikaela Wulff som inledde sitt projekt i höstas.

Höstens VM-tävlingar samlar inte alla OS-klasser på samma ort som det var i Santander utan klassmäste­rskapen är utspridda längs med hösten och i olika länder.

Dessutom är för-OS i Rio i augusti en viktig etapp på vägen för seglarna då de har möjlighet att bekanta sig med OS-vattnen.

– Det är en mycket lång säsong. Alla klasser har sina EM-tävlingar på sommaren och sedan blir det VM på hösten. Efter att säsongen är slut är det en mycket kort paus innan nästa kör i gång, beskriver Multala det hektiska året.

– Det snurrar på i rätt bra takt mer eller mindre hela tiden fram till OS nu.

Multala ser situatione­n som po- sitiv med en bra bredd i laget och många potentiell­a seglare i flera klasser. Men samtidigt vill hon att idrottarna koncentrer­ar sig på att träna, utvecklas och höja sin grundnivå i stället för att stirra sig blinda på VM och OS-platserna.

– Då man höjer nivån och hittar en grund som gör att man hela tiden är med i toppen och når framgångar i världscupe­n och i mästerskap­en blir hela laget bättre. Och då resultaten i vanliga tävlingar är bra är det också lättare att lyckas i VM, säger hon.

VM är den nästsista chansen att säkra nationspla­tserna. En sista chans finns i världsupsr­egattan i Palma de Mallorca våren 2016 men där delas det bara ut en plats per klass.

– Det underlätta­r på många sätt att säkra platsen i VM. Då kan man lägga upp våren med tanke på OS och man behöver inte ta stress över situatione­n, slår Multala fast.

 ?? FOTO: KSF MEDIA ARKIV / NIKLAS TALLQVIST ?? VIKTIGT ÅR. Landslagst­ränaren Sari Multala säger att det finns förutsättn­ingar för framgång i många klasser.
FOTO: KSF MEDIA ARKIV / NIKLAS TALLQVIST VIKTIGT ÅR. Landslagst­ränaren Sari Multala säger att det finns förutsättn­ingar för framgång i många klasser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland