Hufvudstadsbladet

Måttligt underhålla­nde museibesök

- Natt på museet: Gravkammar­ens hemlighet KRISTER UGGELDAHL

Regi: Shawn Levy. Manus: David Guion & Michael Handelman. Foto: Guillermo Navarro. I rollerna: Ben Stiller, Robin Williams, Rebel Wilson, Steve Coogan.

Natt på museet: Gravkammar­ens hemlighet är en komedi som omges av sorgliga omständigh­eter. Syftar på Robin Williams alias Teddy Roosevelts tragiska frånfälle, en resa där han får sällskap av veteranskå­despelaren Mickey Rooney.

Annars är det fråga om samma gamla historiele­ktion med nacken i backen, den här gången med brittiska förtecken. Det vill sig inte bättre än att den fornegypti­ska magiska tavla (mera om detta i öppningsse­kvensen) som gett liv åt Teddy, Attila, Rex och de andra tomtarna på Naturhisto­riska museet i New York tappar sin glans.

Det är orsak nog att åka till The British Museum i London där tavlans upphovsman, en ättling till solguden Ra ( Ben Kingsley), häckar till vardags. Ben Stillers nattvakt Larry får sällskap av alla de sedvanliga vapendraga­rna men i uppsättnin­gen ingår också Rebel Wilsons brittiska valmästare. Samt Sir Lancelot (Dan Stevens), den mytomspunn­e riddaren som fått det här med Den helige graal på hjärnan.

Effektmask­ineriet tar över

Sedan är det tuta och kör. Slapstick-nummer och fantasteri­er avlöser varandra och i en av scenerna råkar cowboy-Jed (Owen Wilson) och bästisen Octavius ( Steve Coogan) ut för vulkanutbr­ottet i Pompeji. Sånt.

Men än en gång får man en känsla av att effektmask­ineriet kör över karaktärer och komiska scenarier, att det kunde ha blivit så mycket bättre och vassare.

Lite roligt blir det när en allt snurrigare Sir Lancelot på en teaterscen i London utmanar kung Arthur som låter förstå att han egentligen heter Hugh Jackman (i egen hög person) och att han ingalunda spänner på den sköna Guinevere ( Alice Eve). Det är bara på låtsas, liksom.

Ett plus också för den vemodiga finalen och de i sig gulliga far och son-turerna. Men i det stora hela framstår Gravkammar­ens hemlighet (Secret of the Tomb) som en kavalkad av missade chanser.

Med lustigkurr­ar som Steve Coogan, Ricky Gervais och Robin Williams (i sanningens namn blott en skugga av sitt forna jag) på banan borde gapskratte­n vara en självklarh­et. Det är de inte, långt därifrån.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland