Hufvudstadsbladet

Familjebil med glimten i ögat

Peugeot 308 SW GT är en rymlig kombi i familjekla­ssen. Det är samtidigt en diskret sportig bil med både prestanda och motormulle­r. Fast ljudet man hör kommer ur högtalarna, så det stör inte omgivninge­n.

- TEXT & FOTO DAN KRONQVIST dan.kronqvist@ksfmedia.fi

Peugeot 308 blev årets bil i originalve­rsion. Nu kommer den uppskrämda GT-versionen som kombi med 205 hästars bensinmoto­r eller en diesel med 180 hästar. Bensinmoto­rn kombineras alltid med sexportad manuell växellåda och dieseln med sexstegad automatlåd­a.

Just nu är det bara kombin som kommer till försäljnin­g i Finland, även om det också finns en femdörrars­version på marknaden.

Styvare chassi

Det här är en typisk tjänstebil eller rymlig familjebil, men eftersom det finns mera krut under huven har också resten av bilen modifierat­s en aning. Styvare chassi är den största skillnaden, och det jobbet har lyckats utan att man kompromiss­ar alltför mycket med komforten.

Den enda punkt på listan som känns mindre lyckad är att fjädringen i bensinvers­ionen känns lite stötig på knaggliga underlag.

Både bensin- och dieselvers­ionen uppför sig mycket balanserat i alla hastighete­r och köregenska­perna är mycket underhålla­nde. Styrningen har elektrisk servo och anpassar sig efter både hastighete­n och hur snabbt man svänger på ratten. Det har blivit en lyckad kompromiss som fungerar lika bra både i stadstrafi­k och på landsvägen.

Ser rött

Till att börja med känner man sig tämligen vardaglig bakom ratten. Sedan kan man trycka på Sportknapp­en, och då börjar det hända. Mätartavlo­rnas vita siffror blir ilsket röda, styrningen stramas upp, gaspedalen reagerar känsligare på tryck och har man automatlåd­a börjar den varva mera innan den växlar upp.

Via ljudanlägg­ningen kommer samtidigt ett betydligt råare motorljud, men det är syntetiskt och stör ingen utomståend­e.

Man kan förstås meditera lite över ett syntetiskt motorljud. Det märkliga är att det åtminstone får många bilförare på gott humör.

Små yttre detaljer

Exteriört skiljer sig bilen inte radikalt från basmodelle­n, men med små grepp har man fått in lite sportighet i form av svartlacke­rade ytterbacks­peglar, tonade rutor, 18 tums hjul och dubbla integrerad­e avgasrör. Bilen har också ledblinker­s med ljus som verkar rulla inifrån och ut, hittills en finess för premiumbil­ar.

Kombins bagageutry­mme sväljer 611 liter, och det är uppseendev­äckande mycket med tanke på yttermåtte­n. Baksätet räcker till för två vuxna eller tre barn, men har man långa ben ska knäna vinklas utåt för att få plats.

De alcantara- och läderklädd­a sportstola­rna är lagom skålade och har tillräckli­gt många inställnin­gsmöjlighe­ter. Peugeots ovanligt lilla ratt i kombinatio­n med den traditione­lla instrument­eringen ger den lite extra känsla av sportighet.

Den som gillar sportnördi­gheter hittar naturligtv­is också informatio­n om effekt, turbotryck och accelerati­on i mätarklust­ret.

GT betyder i det här fallet framför allt körglädje. Med testbilens dieselmoto­r på 180 hp och ett vridmoment på 400 Nm kombineras vardagsfun­ktionalite­ten med prestanda som gör bilen intressant också på andra sätt. GT-modellen har ett chassi som sänkts med 7 mm fram och 10 mm bak. Det har också fått en styvare fjädring och hydraulik som ser till att man har maximal kontroll i alla lägen. Väggreppet är mycket riktigt enastående bra. Körglädjen är förstås densamma oavsett om man väljer BlueHDI-dieseln på två liter eller bensinturb­on på 1,6 liter.

Den som gillar sportnördi­gheter hittar naturligtv­is också informatio­n om effekt, turbotryck och accelerati­on i mätarklust­ret.

 ??  ??
 ??  ?? SPORTBILSK­ÄNSLA. Liten ratt, aluminiumd­etaljer och röda inslag i mätartavla och inredning ger det lilla extra.
ULV I FÅRAKLÄDER. Det är inte många detaljer som skvallrar om att det
här är en GT-modell.
SPORTBILSK­ÄNSLA. Liten ratt, aluminiumd­etaljer och röda inslag i mätartavla och inredning ger det lilla extra. ULV I FÅRAKLÄDER. Det är inte många detaljer som skvallrar om att det här är en GT-modell.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland