Hufvudstadsbladet

Mamma i Skåne släpps fri

Kvinnan i Skåne som misstänkts ha isolerat och spärrat in sina tre barn släpps fri. Enligt rätten finns inte skäl att häkta henne. Åklagaren hävdar att det handlat om ett psykiskt tvång.

- ANNA SVARTSTRÖM

STOCKHOLM Åklagaren ville få kvinnan i Bromölla häktad misstänkt för olaga frihetsber­övande. Hennes tre barn hade levt isolerade – till och med inspärrade – i åratal. Men tingsrätte­n friade kvinnan i går.

Rättens ordförande Ulf Ahlström meddelade enligt Svenska Dagbladet att ”förfarings­sättet inte svarar mot något brott som kvinnan kan häktas för”. Enligt honom är kvin- nan ändå fortfarand­e misstänkt.

Inför ett stort pressuppbå­d vid tingsrätte­n i Kristianst­ad sade chefsåklag­are Pär Andersson att döttrarna, i dag 25–30-åringar, varit frihetsber­övade mot sin vilja.

– Det handlar inte om den typen av frihetsber­övande som hänt i utlandet. Hon har inte låst in dem utan det har mera varit ett psykiskt tvång där de inte har haft möjlighet att lämna lägenheten hur som helst.

Enligt Andersson har kvinnorna inte lämnat tvårummare­n sedan de flyttade till kommunen 2013. Då hade de flyttat runt i Sverige och utomlands 23 gånger.

Den 59-åriga kvinnan har nekat till anklagelse­rna. Försvarsad­vokat Thomas Ljungdahl säger för TV4 att inget konstigt har skett.

– Det är en familj som levt nära varandra. Flickorna har kunnat röra sig fritt. Det är inte alls den bundenhete­n som åklagaren har påstått.

Det var när en av flickorna talade med en granne som grannen slog larm. Tidigare förekom uppgifter som snarast tydde på att barnet lyckats fly, medan Ljungdahl avdramatis­erar det hela och menar att mamman inte hindrat henne.

Advokatens och åklagarens bild i går efter häktningsf­örhandling­arna var att utredninge­n nu läggs ner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland