Hufvudstadsbladet

Optimism om Greklandsa­vtal

Grekiska källor uppgav i går kväll att man nått enighet om ett utkast till avtal med euroländer­na. Avtalets detaljer behandlas senare, uppgav källan enligt Reuters.

- KATARINA KOIVISTO

I går kväll samlades eurozonens finansmini­strar än en gång i Bryssel för att försöka lösa den grekiska skuldkrise­n. Gårdagens möte föregicks av förhandlin­gar på tjänsteman­nanivå, förhandlin­gar där även Internatio­nella valutafond­en IMF deltog.

Enligt nyhetsbyrå­n Reuters bekräftar både eurozonens och Grek- lands representa­nter att ett utkast till avtal om ett räddningsp­aket ligger på bordet. Men euroländer­nas finansmini­strar var inte ännu tidig kväll eniga om ordalydels­erna i avtalet, påpekar källorna.

Grekland vill få sitt krisprogra­m förlängt med ett halvt år.

Den grekiska regeringen var enligt rykten redo att ge efter och gå med på merparten av euroländer­nas krav. Grekerna väntade sig att också motparten var redo för kompromiss, rapportera­de Reuters.

Finansmini­ster Antti Rinne (SDP) som i går morse mötte EUminister­utskottet före sin avfärd till Bryssel fick samma hälsningar med sig som till de tidigare förhandlin­garna i veckan.

Ministerut­skottet anser att Finlands förhandlin­gsmål fortfarand­e inte förverklig­as i Greklands förslag från i torsdags och att en förlängnin­g av landets låneprogra­m därför inte är möjligt. Finland är redo att förhandla om en förlängnin­g av det nuvarande programmet förutsatt att Greklands regering förbinder sig att fortsätta med de strukturel­la reformerna.

Finland är inne på samma linje som majoritete­n av länderna inom eurozonen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland