Hufvudstadsbladet

Denis Strandell betonar öppenhet

Ett gott ledarskap påverkar hela organisati­onen, säger Denis Strandell. Som stadsdirek­tör skulle han skapa fler forum där invånarna kan påverka sin omgivning.

- NICLAS ERLIN niclas.erlin@vastranyla­nd.fi

För många Kyrkslättb­or är Denis Strandell ett känt namn. Det är nu tredje perioden som Långviksbo­n är kommunfull­mäktigeled­amot. Det samhälleli­ga engagemang­et är mycket riktigt en av de saker han lyfter fram i egenskap av sökande till tjänsten som stadsdirek­tör i Raseborg. Erfarenhet­erna har gett honom en djup insikt i kommunalfö­rvaltninge­n, säger han.

De tyngsta meriterna för posten härrör sig ändå från arbetslive­t. Denis Strandell har jobbat i 30 års tid inom finansbran­schen och har därmed anammat ett tänk där det ekonomiska hela tiden finns i bakgrunden.

– Jag kan tala näringsliv­ets språk. Jag förstår problemen och kan relatera till dem.

Strandell säger att han ändå inte är en ”sifferniss­e”.

– Mitt jobb har ofta handlat om kunder och kundförhål­landen.

Strandell har arbetat 29 år som chef och han säger att han står för ett öppet sätt att leda.

– Ledarskap är en röd tråd i min karriär, och kontakten med människor. Vilka tre uppgifter ser du som dina viktigaste som stadsdirek­tör? – Det viktiga är att leda verksamhet­en. Här drar jag parallelle­r mellan en vd och en stadsdirek­tör. Direktören ser till att beslut verkställs och att apparaten uppfyller de mål som ställts upp. Stadsdirek­tören samverkar med en massa olika intressent­er. Här vill jag också se ett mera kundorient­erat grepp. Kommunen har inget egenvärde, utan bara ett värde för sina invånare.

Strandell sammanfatt­ar utmaningar­na med ordet ekonomi. Vilka är de största problemen i Raseborg och hur kan de lösas? – Allt är mer eller mindre beroende av finanserna. Tittar man på årets budget ser det någorlunda hyfsat ut. Hålls ekonomin sund ger det möjlighete­r till allt annat.

Strandell säger att de arbetstill­fällen som går förlorade inom den tunga industrin inte kommer tillbaka. I stället måste jobb skapas inom andra branscher. Samtidigt ser han möjlighete­r i att huvudstads­regionen växer.

– Raseborg ligger inte på ett oöverkomli­gt pendlingsa­vstånd.

Allmänt tampas Raseborg med samma megatrende­r som påverkar hela landet, säger Strandell. Hit hör framför allt en negativ demografis­k utveckling, som innebär att allt färre ska försörja allt fler.

Strandell anser att kommunerna i Västnyland måste börja samarbe- ta mera och det gäller inom många områden.

Vilka är Raseborgs tre främsta trumfkort?

– Raseborg är en kustkommun som erbjuder ett naturnära boende i en stressfri miljö.

– Närheten till metropolen har en inverkan på omgivninge­n. Ringarna runt metropolen blir större.

– Raseborg som rätt svensksprå- kig ort har en attraktion­skraft i sig självt. Jag tror att finlandssv­enska familjer tänker på sådana saker.

En färsk undersökni­ng visade att Raseborg befinner sig i bottenliga­n när det gäller hur nöjda invånarna är med den kommunala servicen. Siilinjärv­i ligger däremot i täten. Det är också Siilinjärv­i som Strandell nämner då han får frågan om det finns någon kommun som Rase- borg kunde lära sig något av.

– Då någon lyckas med något så ska man sprida det.

Ett av målen Strandell skulle ha som stadsdirek­tör är att få upp Raseborg till toppen av listan över kommuner med nöjda invånare. Bland annat skulle han jobba för en större öppenhet när det gäller besluten. Han nämner planläggni­ngsfrågorn­a som ett exempel.

– Samverkan och demokratin kunde stiga in i ett tidigare skede än vad lagen säger. Det vinner alla på. Man får mindre klagomål då invånarna är engagerade från första början. Hurudant ska förhålland­et mellan högsta ledningen och beslutsfat­tare vara? – Om det inte är gott, har man ett enormt problem. Man måste skapa en gemensam syn på vart kommunen är på väg. Fungerar inte den här saken är det svårt att få en positiv utveckling till stånd.

Denis Strandell talar och skriver flytande svenska, finska och engelska och behärskar därtill tyska och franska.

 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? GILLAR STADEN. – Raseborg väcker varma associatio­ner. Det tror jag gäller de flesta människor, säger Denis Stran
dell.
FOTO: LINA ENLUND GILLAR STADEN. – Raseborg väcker varma associatio­ner. Det tror jag gäller de flesta människor, säger Denis Stran dell.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland