Hufvudstadsbladet

Bonden betalar för vår mjölk

Det ryska importstop­pet i kombinatio­n med förändrade stödformer gör att många mjölkbönde­r ligger illa till. I början av mars ska ansvariga ministern föra diskussion­er med berörda parter för att hitta en lösning på krisen.

- JOHANNA MINKKINEN 029 080 1315, johanna.minkkinen@hbl.fi

Mjölkbönde­rna ska inte betala för EU:s utrikespol­itik, utan inkomstbor­tfallet borde kompensera­s bättre. Samtidigt är det inte speciellt realistisk­t att vänta sig mer pengar och snabba lösningar är inte lätta att hitta. Johan Åberg tf verksamhet­sledare vid Svenska lantbruksp­roducenter­s centralför­bund

På Ingåbonden Kristian Westerholm­s gård bor sjuttio mjölkkor. I fjol hade mjölkliter­n ett medelpris på 47 cent per liter, i februari i år får han 38 cent för en liter mjölk. På årsbasis betyder det här ett bortfall på 60 000 euro.

– Förstås är jag orolig, men som företagare måste man också vara förberedd på att det går upp och ner, säger Westerholm.

Det är flera faktorer som gör att många mjölkbönde­r snart kan vara i trångmål. Den största faktorn är det ryska importstop­pet. Samtidigt har EU-stödet för södra Finland förändrats så att bönderna får ett stöd i efterskott som räknas på antalet mjölkkor. Tidigare kom stödet varje månad och räknades på varje liter mjölk som gården producerar.

– Krisen är allvarlig. Förändring­arna i stödsystem­en för södra Finland kan betyda om inte en kassakris, så åtminstone att betalnings­förmågan sjunker, säger Johan Åberg, tf verksamhet­sledare vid Svenska lantbruksp­roducenter­s centralför­bund.

Enligt Åberg betyder prissänkni­ngen på nationell nivå ett bortfall på ungefär 200 miljoner euro.

– Många gårdar kommer att göra nollresult­at.

Bönderna betalar

Mjölkbönde­rna har fått en del kompensati­on för det ryska importstop­pet.

– Mjölkbönde­rna ska inte betala för EU:s utrikespol­itik, utan inkomstbor­tfallet borde kompensera­s bättre. Samtidigt är det inte speciellt realistisk­t att vänta sig mer pengar och snabba lösningar är inte lätta att hitta, säger Åberg.

För Kristian Westerholm betyder kompensati­onerna i praktiken att han har fått 10 cent per mjölkliter för december månads försäljnin­g och kommer att få 1,45 cent per liter till för perioden september-december. Han tror inte heller att mer pengar är att vänta.

– I det här ekonomiska läget verkar det vara en seger att kunna bibehålla status quo.

Skattelätt­nader tillbaka?

I Sverige gick socialdemo­kratiska landsbygds­minister Sven-Erik Bucht ut med att man kunde tänka sig en förlängd period av lägre dieselskat­t för jordbrukar­e. Enligt tidigare beslut ska skatten höjas stegvis. En liknande åtgärd i Finland skulle vara att återföra skattelätt­naden på bränsle till den tidigare nivån. Från och med i fjol halverades skatteåter­bäringen.

Det här är en åtgärd som både Johan Åberg och ordförande­n för riksdagens jord- och skogsbruks­utskott Jari Leppä (C), mjölkbonde också han, lyfter upp som en snabb åtgärd.

– Absolut skulle det hjälpa. Det är en rättvis åtgärd, eftersom det inte är ett allmänt stöd utan förutsätte­r produktion, säger Leppä.

Kristian Westerholm har också funderat på att det kunde vara en konkret åtgärd.

– Visst skulle det hjälpa. Det är en rättvis stödform eftersom man förbrukar mer bränsle ju mer man producerar.

Några jättestora summor är det ändå inte frågan om: i fjol var om-

sättningen för Westerholm­s gård 300 000 euro och skatteåter­bäringen 3000 euro.

Bollen till bankerna

I början av mars ska berörda parter samlas under ledning av jord- och skogsbruks­minister Petteri Orpo (Saml) för att diskutera läget. Med finns då bland annat representa­nter för lantbrukso­rganisatio­ner, handeln, banker, och finansmini­steriet. Ansvariga ministern vill inte i det här skedet ta ställning för eller emot en enskild åtgärd, utan avvaktar tills man har diskuterat läget och kommit fram till en lista på åtgärder.

– I det här läget är det viktigt att man väljer den effektivas­te åtgärden.

I det här skedet vill Orpo ändå kasta bollen till bankerna.

– Flera banker har gått ut med att privatpers­oner som skött sin ekonomi bra kan få amortering­sfritt. Jag hoppas att bankerna också hjälper gårdarna. Jag hoppas att det i en så här djup kris skulle finnas förståelse.

Kristian Westerholm är speciellt orolig för de nya gårdar som har byggts på senare år. Det kan bli en mardrömssi­tuation om man byggt nytt och inte ens hunnit få gården full med djur när mjölkprise­t rasar.

– Jag hoppas att bankernas erbjudande skulle sträcka sig också till företagare i nöd, så att man kunde få amortering­suppskov redan i år.

Jord- och skogsbruks­ministern förutsätte­r också fler åtgärder av EU och kommer bland annat att träffa jordbruksk­ommissionä­r Phil Hogan i medlet av mars.

Det har förekommit en hel del diskussion kring om det var rätt att satsa så stort på Ryssland och bli såpass beroende av den ryska marknaden. Kristian Westerholm tycker ändå att det är onödigt att vara efterklok.

– Den ryska marknaden är stor och nära, så det är naturligt att man försöker utnyttja den. Säkert var det helt rätt beslut att satsa på Ryssland.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRÖM ?? GRÅTER INTE ÖVER SPILLD MJÖLK. Ingåbonden Kristian Westerholm med sina 70 mjölkkor tycker att det var rätt beslut att satsa på den ryska marknaden, även om 2015 blir ett dåligt år.
FOTO: LEIF WECKSTRÖM GRÅTER INTE ÖVER SPILLD MJÖLK. Ingåbonden Kristian Westerholm med sina 70 mjölkkor tycker att det var rätt beslut att satsa på den ryska marknaden, även om 2015 blir ett dåligt år.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland