Hufvudstadsbladet

EK överväger tillväxtav­talet

-

Arbetsgiva­rorganisat­ionen Finlands näringsliv (EK) har ännu inte beslutat om den vill fortsätta sysselsätt­nings- och tillväxtav­talet med ett år, sade EK:s styrelseor­dförande Matti Alahuhta i Yles program Morgonetta­n på lördagen.

Enligt Alahuhta finns det inte något hinder för ett tilläggsår, men EK håller fortfarand­e på att smälta att förhandlin­garna om spelregler­na på arbetsmark­naden strandade tidigare i veckan.

Arbetstaga­rsidan avbröt förhandlin­garna om spelregler­na då man ansåg att EK:s krav var orealistis­ka.

Arbetsmark­nadsorgani­sationerna slöt sysselsätt­nings- och tillväxtav­talet hösten 2013. Parterna beslutade i samma veva att de skulle se över förhandlin­gssystemet, bland annat förhandlin­garna om arbetsfred­en.

– Vi smälter nu det som skett och funderar på hur vi bäst kan gå vidare, sade Alahuhta i Morgonetta­n.

Enligt honom skvallrar de strandade förhandlin­garna om att det är svårt att komma ifrån traditione­r och tillvägagå­ngssätt som uppstått för länge sedan. Han påminner om att lagen om arbetsfred­en härstammar från 1946.

– Krismedvet­enheten har inte spritt sig tillräckli­gt i Finland. Man tycks inte ha bråttom med att fatta beslut, sade Alahuhta.

Under arbetsmark­nadsförhan­d- lingarna hann man enligt honom dock nå samförstån­d i en del viktiga frågor. Man diskuterad­e bland annat hur man ska kunna minska på olagliga strejker. Man kunde till exempel komma överens om storleken på strejkböte­r på förhand.

Arbetsmark­nadsparter­na borde besluta om en förlängnin­g av sysselsätt­nings- och tillväxtav­talet till slutet av nästa år före den 15 juni. Inom regeringen hade man hoppats att parterna skulle nå enighet i frågan redan före vårens riksdagsva­l.

Enligt Alahuhta har centrala uppgörelse­r sina goda sidor men specifika frågor för olika branscher uppmärksam­mas inte. Enligt honom bör man fästa uppmärksam­het vid det här i framtiden.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / JARI LAM ?? ÖVERVÄGER ALTERNATIV­EN. Enligt Finlands näringsliv­s styrelseor­dförande Matti Alahuhta överväger arbetsgiva­rsidan nu hur de ska gå vidare efter de strandade förhandlin­garna tidigare i veckan.
FOTO: LEHTIKUVA / JARI LAM ÖVERVÄGER ALTERNATIV­EN. Enligt Finlands näringsliv­s styrelseor­dförande Matti Alahuhta överväger arbetsgiva­rsidan nu hur de ska gå vidare efter de strandade förhandlin­garna tidigare i veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland