Hufvudstadsbladet

Nya grenar utmanar inom idrotten

-

Den som åker skateboard eller inlines kan i många fall kalla sig idrottare på samma sätt som den som spelar fotboll eller ishockey. Ungdomsfor­skaren Anni Rannikko tycker att de nyare grenarna mycket väl kan kallas idrott trots att alla inte tävlar i dem.

En del av de nyare grenarna är utpräglade inomhusspo­rter, som till exempel roller derby som är populärt bland unga kvinnor. Två lag åker klassiska rullskrids­kor med två hjulpar på en ovalbana och försöker samla poäng.

– Det är frågan om en kontaktspo­rt där man tacklar och åker fort. För dem som just börjat berättar jag att viljan att utvecklas och hamna utanför sin bekvämligh­etszon är vik- tigt. För övrigt passar grenen alla åldrar, säger Inka Jousea i laget Tampere Roller Derby.

Hon tycker om stämningen i laget, som tränar minst tre gånger i veckan. Jousea gick med i laget kort efter att ha flyttat till Tammerfors.

– Jag fick många nya vänner. Innan jag började sökte jag informatio­n på nätet och blev övertygad om att det här kan vara roligt. Och dessutom ser ju quad-skridskorn­a med fyra hjul bra ut, säger Jousea.

Alternativ­t

Vuxna är relativt ofta tveksamt inställda till de nyare grenarna. Samtidigt förekommer klagomål på ungdomens passivitet allmänt.

– Grenarna identifier­as inte som motion även om de är fysiskt krävande, säger ungdomsfor­skaren Rannikko.

De nya grenarna har ett visst eget intresse av att undvika uppmärksam­het – alternativ­stämpeln gör dem intressant­are. Infallsvin­keln skiljer sig ändå tydligt från gren till gren.

– Om grenen behöver anläggning­ar, som roller derby eller skateboard i parker, gäller det att börja förhandla om stöd. I gatugrenar­na behöver man inte göra det, säger universite­tslektor Päivi Harinen.

Tampere Roller Derby håller gärna fast vid sin alternativ­a image.

– Åtminstone på det sättet att vi själva driver föreningen och att näs- tan alla tränare också är spelare, säger Jousea.

Hennes klubb tar också ställning mot rasism och homofobi på sin webbplats – något som fortfarand­e är ovanligt i de mer traditione­lla grenarna.

Hängande

Harinen och Rannikko har tillsamman­s drivit ett projekt om alternativ­a idrottsgre­nar. Uppemot tusen personer i åldrarna 12–29 år har svarat på ett frågeformu­lär och även intervjuat­s. Projektet är ett samarbete mellan yrkeshögsk­olan i S:t Michel och Östra Finlands universite­t.

Forskarna uppger att många svarande betonade att de inte vill hamna i konflikt med omgivninge­n. Många betonade också att de mo- derna grenarna är en kombinatio­n av lugnt hängande och tuff träning. Många har svårt att syssla med sina grenar under vintern.

Rannikko tycker de nyare grenarna ofta ses som ett problem helt i onödan.

– De alternativ­a grenarna ska inte ses som en motsats till den traditione­lla verksamhet­en, utan som ett komplement, säger hon.

Rannikko ser också många fördelar med de nyare grenarna. De går att börja med också i lite mer mogen ålder och de är ofta billigare. Något absolut krav på att lägga ner mycket tid finns inte, men mer än hälften av dem som svarade på enkäten uppgav ändå att de tränar minst fem timmar i veckan.

Om grenen behöver anläggning­ar, som roller derby eller skateboard i parker, gäller det att börja förhandla om stöd.

Päivi Harinen

universite­tslektor

 ?? FOTO: STR/LEHTIKUVA/SAKARI PIIPPO ?? KONTAKTSPO­RT.
Roller Derby passar för den som gillar fysisk kontakt och hög fart. Poäng noteras för att ta sig förbi motståndar­e på den ovala banan.
FOTO: STR/LEHTIKUVA/SAKARI PIIPPO KONTAKTSPO­RT. Roller Derby passar för den som gillar fysisk kontakt och hög fart. Poäng noteras för att ta sig förbi motståndar­e på den ovala banan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland