Hufvudstadsbladet

Resultatet överträffa­de förväntnin­garna

-

Luciainsam­lingen som ordnas i samband av valet av Finlands Lucia, avslutades 31.1.2015. Resultatet överträffa­de alla förväntnin­gar och inbringade hela 136 617,11 euro.

Det visar att finländarn­a upplever att stödet och hjälpen som riktas till utsatta barnfamilj­er är viktigt. De vill vara med och ge sitt bidrag, säger Folkhälsan­s kommunikat­ionschef Camilla Westerlund som koordinera­r luciakampa­njen. Vi tackar också våra duktiga samarbetsp­artners Hbl och Radio Vega för ett välskött arbete för att göra insamlinge­n synlig. Sara Sundelin som lyckats ta sig igenom sitt privata familjehel­vete anser att det är de starka som söker hjälp. Att man kan erkänna att att man känner sig sig svag och rådvill är starkt och klokt, det gynnar hela familjen. Ju tidigare man söker hjälp, desto bättre – för alla. Inne på samma linje är Anna vars familj splittrade­s på grund av mannens alkoholmis­sbruk när dottern bara var fem månader. Drömmen om familjelyc­ka som slogs i spillror och krävande turer kring omvårdnade­n höll på att knäcka Anna. Men nu är hon på väg uppåt bland annat tack vare Folkhälsan Må bra-läger för utsatta barnfamilj­er. På lägret upplevde jag en jättefin gemenskap, där det alltid fanns någon till hands som spontant ställde upp. Att fundera över föräldrask­apet tillsamman­s med profession­ella ledare och andra föräldrar var stärkande, berättar Anna. Utsatta barnfamilj­er stöds på följande sätt: under några dagar kan ta ledigt från de vardagliga sysslorna och i stället koncentrer­a sig på sin egen föräldraro­ll tillsamman­s med sakkunniga och andra föräldrar.

- ratstödsgr­upper för föräldrar till tonåringar, som har en krävande frigörelse­process eller annars är i riskzonen. socialarbe­tare att föra samtal med barn som har upplevt våld i sina hem. Metoden togs till Finland med luciamedel för sju år sedan. sig till blivande mammor som behöver extra stöd. Närmare informatio­n ger: planerare för det förebyggan­de barnskydde­t, tfn. 044 7881073.

 ??  ?? Personen på bilden är skådespela­re. Bilden är hämtad ur luciainsam­lingens kampanjfil­m.
Personen på bilden är skådespela­re. Bilden är hämtad ur luciainsam­lingens kampanjfil­m.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland