Hufvudstadsbladet

Grekland blinkade först

- KATARINA KOIVISTO

Fyra månader i stället för sex, men Grekland och eurogruppe­n lyckades i fredags komma överens om en förlängnin­g av låneprogra­mmet. Många frågor är ändå öppna och förhandlin­garna fortsätter över helgen.

I och med överenskom­melsen verkar det som om nervkriget mellan den vänsterled­da Syriza-regeringen i Grekland å ena sidan och eurozonen med Tyskland i spetsen skulle ha nått sitt slut. Åtminstone utåt ser det ut som om Grekland var den part som blinkade först och vek sig för kraven från EU.

När förhandlin­garna nu fortsätter är utgångspun­kten att Grekland lovat sköta alla sina skulder. Landet har också lovat presentera en lista på reformer för att få ordning på sin ekonomi i morgon, måndag. Den listan kan bli avgörande för hur det går med låneprogra­mmet i fortsättni­ngen.

Så det Grekland egentligen fått är en frist på ett par dagar, inte fyra månader. För om inte EU och Europeiska centralban­ken ECB godkänner den grekiska regeringen­s lista i morgon är förhandlin­garna tillbaka i ruta ett.

Att Syriza nu trots allt lyckades förhandla fram en tilläggsti­d kan på hemmaplan tolkas som en seger. Men vilka reformer regeringen lovar vidta är avgörande också för stödet hos de egna väljarna.

Och mitt i alla förhandlin­gar om krisprogra­m, åtstramnin­gar, nödlån och andra åtgärder är det lätt att glömma bort att många greker lever under väldigt svåra förhålland­en.

Lönerna för tjänstemän, lärare, sjuksköter­skor och många andra yrkesgrupp­er har stadigt sjunkit. Arbetslösh­eten har ökat, bostadslös­heten likaså.

Att Syriza fick regeringsm­akten visar att många greker fått nog av den utveckling­en. Och att den grekiska regeringen nu ser ut att kunna undvika att sänka pensionern­a och höja vissa skatter kan ses som en delseger.

Med fredagens överenskom­melse sköts också ett eventuellt grekiskt utträde ur euron på framtiden. Ett grexit är det inte många som vill se nu, när EU:s ekonomi äntligen börjar repa sig efter en lång recession. Det finns ekonomer som jämför det grexit kunde orsaka med den ekonomiska kraschen efter Lehman Brothers 2008.

Många EU-länder klarar sig troligen hur det än går i Grekland. Men Finland hör till de länder där den gryende tillväxten ännu står på såpass osäker grund att det finns allt skäl att hoppas att fredagens överenskom­melse i Bryssel håller.

 ??  ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP PHOTO/ANGELOS TZORTZINIS
FOTO: LEHTIKUVA/AFP PHOTO/ANGELOS TZORTZINIS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland