Hufvudstadsbladet

Räcker kunderna?

- PATRIK HARALD

Förutom Redi i Fiskehamne­n byggs ännu ett stort köpcenter på det planerade Tripla-området i mellersta Böle. HBL har frågat branschfol­k hur de nya affärskomp­lexen påverkar köpcenterd­ynamiken i Helsingfor­s – kommer kunderna att räcka?

Heli Vainio, köpcenterc­hef, Kamppi:

Om köpcentren lyckas bygga upp ett koncept med stor dragningsk­raft i jämförelse med vad som finns, så är det klart att konkurrens­en skärps. Å andra sidan flyttar hela tiden mer och mer människor till Helsingfor­s, så kundunderl­aget ökar. Om serviceutb­udet ska hållas på nuvarande nivå så finns det alltså plats för mer affärsyta. Men det gäller att satsa på ett koncept som skiljer sig ur mängden.

Jari Tiuraniemi, direktör för köpcenterv­erksamhete­n, Realprojek­ti :

Huvudstads­regionen får 20 000 nya invånare varje år, vilka bidrar med i runda tal 100 miljoner euro i ny köpkraft. Etablering­arna är långsiktig­a projekt som förberetts i många år, och det räcker ett par år ännu innan de är klara. Utveckling­scyklerna är så långa att marknaden hinner anpassa sig.

Lars Eklund, köpcenterc­hef, Forum:

Det är klart att mer yta ökar konkurrens­en och sprider ut köpkraften. Men samtidigt kommer många nya invånare och konsumente­r till huvudstads­området, och den effekten ska man inte underskatt­a. Hur det går i Böle är lite mera osäkert eftersom folkmängde­n där inte ökar lika mycket som i Fiskehamne­n.

Kai Keituri, fastighets­konsultbol­aget Newsec:

Köpkraften ökar hela tiden i takt med inflyttnin­gen, nya invånare föder ny efterfråga­n. Det tar flera år ännu innan de nya köpcentren är klara och jag tror inte att det på sikt orsakar några dramatiska skillnader, möjligen tillfällig­t. Nyhetens behag lockar alltid folk, men köpcentren­s framgång avgörs i sista hand av hur konceptet genomförs.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland