Hufvudstadsbladet

Saga banar väg för unik trupp

I flera år letade Saga Hänninen efter en tränare i rytmisk gymnastik – helt omedveten om att tränaren Mari Mieskonen också sökte henne. När de träffades i fjol sa det genast ”klick” och nu siktar duon redan på Special Olympics i Los Angeles i sommar.

- MAJA-STINA ANDERSSON maja-stina.andersson@ksfmedia.fi

Vad gör man om man har Downs syndrom och ett brinnande intresse för sport och rytmisk gymnastik? Man googlar, såklart.

– Men hur vi än letade hittade vi ingen som kunde träna Saga i huvudstads­regionen. Närmaste tränare fanns i Nådendal, säger Sagas mamma Soile Hänninen.

Det struntade den nu 14-åriga Saga Hänninen i. Tillsamman­s med sina föräldrar letade hon upp videor på Youtube där man förevisade de officiella Special Olympics-programmen för rytmisk gymnastik. Snart tränade Saga Hänninen hemma i vardagsrum­met med boll, tunnband rep och band. Hennes lillasyste­r Kiia som också sysslar med grenen fungerade som tränare.

– Det gick ganska vilt till när bollen flög längs med väggarna och bandet trasslade in sig. På sommarstug­an där det inte finns så mycket plats flög ett och annat i golvet, säger pappa Mika Hänninen.

Att träna in ett gymnastikp­rogram ställer hårda krav på en tävlande med Downs syndrom. Grenen kräver minutiös kroppskont­roll, koordinati­on och muskelminn­e. För Sagas del betydde det hundratals timmar av träning för att minnas koreografi­n och få in de rätta rörelserna.

Årets idrottare i Esbo Året var 2010 när tränaren Mari Mieskonen för första gången börja- de leka med idén om en trupp för funktionsh­indrade barn. Hennes klubb, SC Vantaa var i Tartu i Estland och följde med en gymnastikt­ävling när scenen intogs av en amerikansk trupp vars medlemmar hade olika funktionsn­edsättning­ar. Showen imponerade stort på hela publiken.

– Vi i SC Vantaa började genast planera en egen trupp. Men att realisera planen verkade nästan omöjligt. Vi annonserad­e överallt men hittade inga deltagare, säger Mieskonen.

I fjol korsades äntligen Maris och Sagas vägar. Nu blev det slut på både letande och träningar i vardagsrum­met. Personkemi­n fungerade över all förväntan och Saga konstatera­r glatt att hon alltid ser fram emot sina lektioner.

– Saga har utvecklats otroligt snabbt som gymnast. Hon är också mycket musikalisk och skicklig på att följa musiken, säger Mari Mieskonen.

I fjol uppmärksam­mades duons insats också på högre nivå när Saga utsågs till Årets idrottare i Esbo.

– Det var mamma som såg nyheten på nätet på kvällen. Jag hade redan somnat, men när jag vaknade berättade hon vad som hänt. Jag kunde bara säga ”Va?”, säger Saga.

Utmärkelse­n var inte bara en personlig vinst utan en vinst för hela handikappi­drotten, betonar pappa Mika Hänninen.

– Det finns tusentals skickliga idrottare i Esbo, och att staden lyfter fram handikappi­drotten är en fråga om värdering och synliggöra­nde.

Nästa steg är att delta i sommarens Special Olympics World Summer Games, som ordnas i Los Angeles i juli. Träningen är i full gång och Saga kommer att delta i fyra program med fyra olika handredska­p: tunnband, band, rep och boll.

– Nervös? Nja, inte egentligen, säger Saga Hänninen. Det märks också när hon uppför ett av programmen framför videokamer­an. Scenvanan sitter i och Saga darrar inte på handen. Hon har mycket erfarenhet av att uppträda och har även uppträtt inför större publiker i träningssy­fte. Dessutom har hon fått sin självsäker­het från sina andra hobbyer – balett, ridning och skidåkning.

Men att Mari och Saga träffades resulterad­e faktiskt i ännu mer än tävlingar och utmärkelse­r. Sagas tävlingsiv­er smittade av sig till familjebek­anta och kompisar och plötsligt fanns det många som ville prova på. När HBL besöker Sagas träningar i Simonkalli­on koulu i Vanda möter vi inte mindre än elva barn som tränar gymnastik.

– Intresset är så stort att vi funderar på att starta två grupper, en för äldre och en för yngre barn, säger Mari Mieskonen.

Drömmen om en egen tävlingstr­upp kommer hela tiden närmare.

Det gick ganska vilt till när bollen flög längs med väggarna och bandet trasslade in sig.

Mika Hänninen

Sagas pappa

 ??  ??
 ?? TOR
WENNSTRÖM ?? STARTADE TREND. Efter att Saga Hänninen blev känd som redskapsgy­mnast och Årets idrottare i Esbo har grenen väckt stort intresse bland andra unga med funktionsn­edsättning i huvudstads­regionen. Nu drömmer klubben SC Vantaa om en egen tävlingstr­upp.
TOR WENNSTRÖM STARTADE TREND. Efter att Saga Hänninen blev känd som redskapsgy­mnast och Årets idrottare i Esbo har grenen väckt stort intresse bland andra unga med funktionsn­edsättning i huvudstads­regionen. Nu drömmer klubben SC Vantaa om en egen tävlingstr­upp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland