Hufvudstadsbladet

Niskanen rasande efter stavmiss

Ett stavbrott spolierade Iivo Niskanens medaljchan­ser. – Jävlar att det skulle ta två kilometer att få en ny stav, säger han besviket.

- MARCUS LINDQVIST

De goda nyheterna är att Iivo Niskanen återhämtat sig bra från influensan och sin långa tävlingspa­us. I sin första internatio­nella tävlingsst­art på en och en halv månad såg han bra ut och hängde länge med i täten – tills:

– På första backkrönet i fristilsmo­mentet klev Volzhentse­v (Stanislav) på min stav så den brast, säger Niskanen missnöjt.

– Jävlar att det skulle ta så länge att få en ny stav. Ryssarna gav två gånger fel stav och jag fattade inte att skida med en höger stav utan att ha remmen fäst. Det tog säkert två kilometer innan jag fick en stav.

Enligt förbundska­pten Reijo Jylhä finns det servicedep­åer med neutrala reservstav­ar tätt längs med den 3,75 kilometer långa banan, men färre längs med 5 kilometers spåret och längst bort är det en sträcka utan depåer. Men det är bara i målområdet som åkarna har egna reservstav­ar.

– Jag fick min egen stav i målom- rådet, så jag skidade nästan fem kilometer med en motionssta­v. Totalt bytte jag stavar fem gånger i dag, säger Niskanen.

När Niskanen väl fick sina stavar hade täten rymt sin väg. Niskanen var både fysiskt och mentalt knäckt.

– Försök själv skida utan stavar i två kilometer. Benen var helt fulla av syra, säger han.

– Jag skidade sprint i två kilometer för att komma ikapp, men det gick inte när jag var en minut efter nere på stadion. Ryggraden kändes ganska knäckt i det skedet.

Då hade loppet börjat bra för Niskanen. Han hängde med hela tiden fast det gick rejält undan på 15 kilometer långa klassiska momentet.

– Jag skulle ha kunnat skida fortare och gallra lite i leden, så pass bra kändes det att skida i kön, säger han. Hur stark hade du varit utan stavbrotte­t? – Svårt att säga. Det gick bra fram till dess.

Det lovar bra för stafetten och femmilen. Blixten kan väl inte slå ner två gånger på samma ställe?

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? OTUR. Iivo Niskanens medaljdröm gick i kras på grund av en trasig stav.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N OTUR. Iivo Niskanens medaljdröm gick i kras på grund av en trasig stav.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland