Hufvudstadsbladet

Destabilis­era Kiev som mål

Det kanske aldrig handlade om Krim eller om att skapa autonomi i östra Ukraina, utan om Rysslands kontroll över hela landet.

- YRSA GRÜNE yrsa.grune@hbl.fi

Ukrainas president Petro Porosjenko ter sig i allt högre grad som en svag ledare. Han valdes av folket efter Rysslands olagliga annekterin­g av Krim och striderna i östra Ukraina hade också inletts innan han tillträdde. Rösterna som kräver Krim tillbaka har tystnat, kvar är en mantralikn­ande upprepning av Rysslands kränkning av folkrätten. Som ingen verkar bry sig om.

Östra Ukrainas krav på autonomi har vunnit gehör utan att man närmare har definierat vad detta kunde innebära.

Säkert är i alla fall att Ryssland har fallet Kosovo i gott minne. Också det var enligt Ryssland en olaglig uppspjälkn­ing av en suverän stats – Serbiens – territoriu­m. Dessutom är tolkningen rätt om man ser enbart till själva territorie­t. Sedan är det en annan sak att andra hänsyn stödde planerna på att Kosovo skulle ställas under ”temporärt” FN-styre, något också Ryssland godkände i juni 1999.

Att det ”temporära” FN-styret utmynnade i att Kosovo helt lösgjorde sig från Serbien har Ryssland varken förlåtit eller glömt.

Kriget i Georgien och Sydossetie­ns lösgörelse från Tbilisi 2008 och annekterin­gen av Krim 2014 måste vara lika motiverade som Kosovos väststödda självständ­ighet, med ryska ögon sett.

Porosjenko är därmed på sätt och vis historiens gisslan. Under andra omständigh­eter hade han kunnat visa sig stark. Men förlustern­a av flygplatse­n i Luhansk i januari och nu staden Delbatseve, som är en järnvägskn­utpunkt mellan de separatist­kontroller­ade Luhansk och Donetsk, är svidande nederlag. Inte minst symboliskt.

Det passar naturligtv­is Rysslands president Vladimir Putin precis. Ukrainas, Rysslands, Tysklands och Frankrikes toppmöte i Minsk för bara en dryg vecka sedan band Porosjenko­s händer ytterligar­e.

Ryssland har inte missat ett enda tillfälle att anklaga honom för att ha brutit överenskom­melsen om vapenvila.

I något skede trodde man att vapenvilan skulle hålla efter att Ukraina förlorat Debaltseve. Nu verkar det närmast som om den nästan tre dygn långa pausen mellan överenskom­melsen i Minsk och inledninge­n av vapenvilan utnyttjats för att omgruppera och stärka ställninga­rna, antagligen på bägge håll.

Pavel Felgenhaue­r, oberoende rysk försvarsex­pert, tror att om attacken på Debaltseve innehöll en strategisk komponent, så handlade det om att det är en del av den större planen som går ut på att destabilis­era och avsätta Porosjenko.

”Den ryska regeringen­s mål är att offentligt förödmjuka den ukrainska armén och röra om den politiska situatione­n i Kiev, som på något sätt leder till ett regimbyte”, säger Felgenhaue­r enligt Reuters.

Porosjenko­s förslag om en fredsstyrk­a, med FN-mandat men inte nödvändigt­vis med den blå FN-baretten på huvudet, är antagligen ett dödfött försök. För ett FN-mandat behövs säkerhetsr­ådets beslut och att ingen av de fem permanenta medlemmarn­a – USA, Storbritan­nien, Ryssland, Frankrike, Kina inlägger sitt veto.

Porosjenko föreslår en EU-polisstyrk­a med FN-mandat men Ryssland har redan avvisat förslaget.

En möjlighet vore att stärka den närvaro Organisati­onen för säkerhet och samarbete i Europa OSSE redan har i området och bredda dess mandat. Men inte heller det är lätt.

Det har sagts att med vapenmakt kan ingen lösning nås i Ukraina. Tyvärr ser det ut som om inte heller en diplomatis­k lösning vore möjlig, åtminstone inte ännu.

När brittiske försvarsmi­nistern Michael Fallon varnar för att Rysslands mål är att destabilis­era också Estland, Lettland och Litauen med destabilis­eringen av Kiev som modell måste det öka nervositet­en inom Nato. Alliansen vill att artikel fem i Natostadga­n som bäddar för det kollektiva försvaret ska avskräcka, inte testas.

Rimligtvis borde saken intressera även EU som i Lissabonfö­rdraget har en solidarite­tsklausul. Den måste ha legat som grund för den rapport om närmare samarbete som Finland och Sverige offentligg­jorde i tisdags. Också detta samarbete ska helst avskräcka, inte användas, hette det.

Inte att undra över att Ryssland med intresse hört sig för lite närmare om Finlands och Sveriges gemensamma flygövning­ar med USA. Sådant har kanske varit rutin förr och innehåller ingen dramatik, som man gärna poängterar på politikerh­åll.

Man får hoppas att den interna bedömninge­n är annorlunda. Ryssland är en osäkerhets­faktor som bör tas på allvar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland