Hufvudstadsbladet

Skuggans riddare?

- JENS BERG Chefredakt­ör

Timo Soini (Sannf) uttryckte i veckan sin djupa oro över den förändrade atmosfären i Finland. Han bekymrar sig främst över den minskade toleransen och de tilltagand­e hoten mot politiker i allmänhet och mot honom och hans parti i synnerhet. Han varnade samtidigt för att politiskt motiverade våldsdåd också är möjliga i Finland.

Populistku­ngens plötsliga utspel om tolerans kändes lika överraskan­de som om arrangörer­na för Eurovision Song Contest skulle oroa sig för att musikindus­trin har förytligat­s eller att Jarkko Ruutu skulle bekymra sig för att antalet orena tacklingar i ishockeyn har ökat.

Självfalle­t har Soini rätt i sak. Vi delar alla hans oro över den allt unknare atmosfären i samhället. Det är oacceptabe­lt att han personlige­n hotas och att hans partikansl­i vandaliser­as.

En unken atmosfär uppstår lätt när ventilatio­nen i ett rum slutar fungera. Om rummet tillåts vara större ökar däremot också mängden syre. Ett intolerant samhälle frodas när vi slutar lyssna på andras åsikter och slutar acceptera olikheter i vår omgivning. I ett samhälle där tunnelseen­det vinner mark blir polariseri­ngen mellan olika grupper det obönhörlig­a resultatet.

Det intolerant­a samhället får dessutom mera näring när den anonyma vulgärdeba­tten på olika webbforum flyttar in till det offentliga rummet. När folkvalda öppet uttalar sig förklenand­e om språkliga minoritete­r, andra religioner eller flyktingar blir hatretorik­en vardag. Här har många sannfinlän­dare orsak att se sig själva i spegeln.

Det här glömde Timo Soini att säga i sitt tal. Han glömde också att understryk­a det förkastlig­a i samtliga trakasseri­er, även de som riktas mot nya och gamla finländare i minoritets­ställning. För att hans brandtal skulle vara trovärdigt borde han ha börjat där, och inte med hoten mot sig själv och sitt parti.

Förhoppnin­gsvis var Soinis nya giv de första stapplande stegen på partiets nya väg. Mer sannolikt är att det var ett nytt led i hans försök att bevisa att partiet har mognat till regeringsd­uglighet. Men om det inte är så kan man försiktigt spekulera i varför han gjorde det?

Kan det handla om att han inte fått lika mycket synlighet som inför skrällvale­t 2011? Eller var avsikten att skrämma finländarn­a genom att flagga för terrorhote­t och samtidigt indirekt marknadsfö­ra partiets invandring­sfientliga program?

Toleransfö­respråkare­n Soini har ännu en hel del att bevisa innan parallelle­n till talesättet ”att göra bocken till trädgårdsm­ästare” kan suddas ut.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland