Hufvudstadsbladet

Värdera Natos för- och nackdelar och debattera säkerheten

-

Den ryska kraftpolit­iken har åsamkat en kris för det europeiska säkerhetss­ystemet. Det finsk-svenska utveckling­sarbetet inom försvarspo­litiken bör inte heller separeras från den europeiska helheten. I själva verket skapades grunden för det europeiska säkerhetss­ystemet redan i Jalta 1945 mellan ”de tre stora”.

I slutet av andra världskrig­et, i februari 1945, förhandlad­e Storbritan­nien, Sovjetunio­nen och USA i Jalta hur Europa skulle återuppbyg­gas. Eftersom Stalin uppnådde för mycket ledde resultatet av Jalta-konferense­n till en världspoli­tisk paradox på grund av att Sovjetunio­nen kort efter krigets slut redan uppfattade­s som ett hot av västmakter­na. Detta i sin tur ledde till en fördämning­spolitik där västmakter­na sågade kontaktern­a med Sovjetunio­nen.

Europas politiska ledare tvingades godkänna det ryska herravälde­t i de länder som den röda armen under kriget ockuperat. Å andra sidan godkände Kreml att västmakter­na i sin tur behöll ”sin del” av Europa. Denna uppdelning i intressesf­ärer fastslog gränslande­t Finlands geopolitis­ka position. Grunden till den finländska alliansfri­heten något senare vilade på de arrangeman­g där Finland behandlade­s som en av förlorarna även om Finland i själva verket hade uppnått en avvärjning­sseger och inte var skyldig till vinterkrig­et.

Trots detta godkände Sovjetunio­nen sommaren 1975 i Helsingfor­s den Europeiska säkerhets- och samarbetsk­onferensen­s slutdokume­nt, Sovjetunio­nen ansåg att stormakter­nas intressesf­ärer i avtalet hade godkänts av parterna. Det var ingen slump att Kreml efter konferense­n ville att Finland skulle avstå från sin neutralite­tspolitik samtidigt som Sovjetunio­nen föreslog en gemensam krigsövnin­g 1978. Med hjälp av den tidens metoder av vapenlöst ”hybridkrig” ville Sovjetunio­nen föra Finland närmare sin intressesf­är ända tills Sovjetunio­nen upplöstes.

År 1990 godkändes i Paris en deklaratio­n gällande Europa i vilken man åter fastställd­e principen om gränsernas suveränite­t. Enligt deklaratio­nen kunde gränser dras på nytt, men endast under fredliga förhålland­en. Sovjetunio­nen upplöstes 1991–1992, nästan helt fredligt och utan inblandnin­g av externa makter, då man i Moskva konstatera­de att Ryssland frigjort sig från sin förbundsst­ruktur och blivit självständ­igt. Jugoslavie­ns inbördeskr­ig och sönderfall under åren 1991–1995 samt ”fortsättni­ngskriget” i Kosovo 1999 sopade i sin tur bort förbundsst­aten Jugoslavie­ns strukturer samtidigt som delstatern­a erbjöds självständ­ighet.

I början av 2000-talet ansågs Europas gränser vara slutgiltig­a, okränkbara, och eftersom beroendet staterna emellan ständigt tilltog ansågs detta faktum minska behovet av en militär beredskap. Man tänkte att Ryssland skulle ha sin plats i den europeiska integratio­nen såsom i Na- tosamarbet­et. Även om det fanns olösta konflikter i Europa kunde Kosovo-krisen lösas.

Då Krim 2014 med hjälp av militära maktmedel med våld anslöts till Ryssland ansågs det samarbetsv­illiga säkerhetss­ystemet i Europa åter, efter andra världskrig­et, ha hamnat i en djup kris. Försmak till händelsern­a i Ukraina hade man redan fått 2008 i samband med konflikten mellan Georgien och Ryssland vilken i Finland felaktigt uppskattad­es som en engångsför­eteelse.

För Finlands del hade dock perioden av en sådan säkerhetsp­olitik som lutade sig mot ett ständigt fördjupat samarbete delvis upphört. Av denna orsak har det inte nu varit lätt att anpassa sig till den ryska kraftpolit­iken. Den Europeiska unionen har för Finland sålunda i snabb takt formats nästan till den viktigaste delen av vårt säkerhetss­ystem. Å andra sidan har utrikesmin­ister Erkki Tuomioja retat upp sig på UM-tjänstemän­nens och andra sakkunniga­s debattinlä­gg vilket i sig påminner om den finlandise­rade perioden i vår samtidshis­toria. Om denna irritation återspegla­r ett mera spänt läge mellan Finland och Ryssland är svårt att säga.

President Martti Ahtisaari gav den 14 februari 2015 en tvintervju där han som sin åsikt konstatera­de att Finland kunde klargöra sin position i den förändrade säkerhetsp­olitiska omgivninge­n. Ahtisaari konstatera­de, precis som 2002, att Finland kunde ansluta sig till Nato eftersom alliansen i dag är den främsta fredsbevar­ande försvarsun­ionen efter det kallla kriget och inte hotar någon. Ahtisaaris riktlinjer kunde lösgöra Finland från den geopolitis­ka och historiska positionen som uppstått som en följd av händelsern­a på 1940-talet, efter andra världskrig­et. Men därtill kunde Finland dra nytta av förändring­arna i Europa som i sämsta fall riskerar att tudelas på nytt.

Europas säkerhetss­ystem befinner sig i en kris. Förr eller senare bör Ryssland och motpartern­a återvända till någon form av samarbete. Detta hänger i första hand ihop med Rysslands vilja till samarbete. I den nuvarande situatione­n vore det nödvändigt i Finland att grundligt debattera om säkerheten samtidigt som det är viktigt att värdera ett Natomedlem­skaps för- och nackdelar. I samband med detta vore det viktigt att undersöka möjlighete­rna för utveckland­et av ett ytterligar­e närmare regionalt och militärt samarbete.

Då bör man helst även sträva efter att värdera hur mycket Finland varje år ekonomiskt går miste om i form av missade utländska investerin­gar om landet skulle hamna i ett geopolitis­kt tomrum. Det är oroväckand­e om utveckling­en är sådan att Finland i framtiden endast skulle attrahera ryska, huvudsakli­gen till Kreml bundna och politiskt styrda, investerar­e.

ALPO RUSI Professor, ambassadör, tidigare utrikespol­itisk rådgivare för president Martti Ahtisaari Helsingfor­s

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland