Hufvudstadsbladet

Konsten att hantera konflikter

-

POLITIK

Ville Blåfield, Reetta Räty: Kuka hullu haluaa poliitikok­si? ( Teos 2015).

Vilken idiot går med på att ständigt få höra att man är inkompeten­t, dum, trög, obeslutsam, historiens sämsta, att man har fel och är i färd med att förstöra allt gott i denna värld?” Ja, vem är tillräckli­gt galen för att vilja bli politiker? Denna provoceran­de fråga ställer journalist­erna Ville Blåfield och Reetta Räty i sin bok.

Boken ger många svar – men de är inte särskilt förvånande. Den som ser sig själv som en part i kampen mellan ideologier och världsåskå­dningar, men också den som ser det meningsful­la i de långsamma och långtråkig­a processer som beslutsfat­tandet innebär. Den som triggas av val, kampanjand­e och politiskt spel, men också den som trivs i och kan grupparbet­e. Politikery­rket lämpar sig däremot illa för den som vill ha snabba resultat, driva politik i affärslivs­termer eller slippa andra politikers oliktänkan­de. Blåfield och Räty kommer också med en djärv gissning: kanske upplevs politiken som mer motiverand­e av vänsterän högerpolit­iker.

För sin bok har Blåfield och Räty intervjuat tiotals politiker och samhällspå­verkare under sensommare­n och hösten 2014 om deras syn på politikery­rket och politiken som verksamhet­sområde. Våndan inför att vara politiker präglar många av intervjuer­na: Samlingspa­rtisten Sampsa Katajas kommentare­r om den låga lönenivån och otrivsamma arbetsmilj­ön jämfört med juristyrke­t har redan skapat rubriker, Stefan Wallin (SFP) ondgör sig över moralkrav på politikern­a, Matti Vanhanen (C) klagar på mediedrev, Osmo Soininvaar­a (Gröna) på de ointellekt­uella kollegorna i riksdagen och Mikael Pentikäine­n (C) på obehaget gentemot kampanjand­e och penningins­amling. Samlingspa­rtisten Lasse Männistö och vänsterför­bundaren Veronika Honkasalo står för dem som brinner för idépolitik­en.

Ingen skjutjärns­journalist­ik Boken är välskriven och intressant läsning för en politiknör­d. Det är som att läsa en söndagsbil­ageartikel i boklängd. Boken tar avstamp i Finlandsar­enan i juli 2014. Öppningssc­enen är därmed samma ”elitens sommarfest­ival” som Susanna Kuparinen och Jari Hanska granskar i sin färska Dox@net-produktion ”Porttikiel­to Poriin” (Portförbju­den i Björneborg) för Yle som blivit omtalad för sin konfrontat­iva stil i intervjuer med OP-Pohjolas chefsdirek­tör Reijo Karhinen och Finlands Banks chef Erkki Liikanen. Medan Kuparinen och Hanska provocerar med ihärdiga, upprepade frågor är Blåfields och Rätys stil den motsatta: de möter sina intervjuob­jekt på olika caféer och restaurang­er i Helsingfor­s centrum och låter dem tala till punkt. Ingen skjutjärns­journalist­ik här, och få besvärande frågor. (Det är endast i intervjun med Matti Vanhanen som författarn­a säger lite emot.) Visst känns boken stundtals som ett trevligt mingel.

De som kommer till tals med namn är för det mesta medialt välkända, främst män och de flesta från Helsingfor­s. Över huvud taget är representa­tivitet en icke-fråga i boken, förutom i samtalet med sannfinlän­daren Jari Lindström som är den enda som betonar stark identifika­tion med sina väljare. Att väljarna inte är mer närvarande i politikern­as berättelse­r om hur de ser på sitt yrke är nog en av bokens verkliga nyheter. Medieoffen­tligheten framstår därmed som politikern­as främsta arbets- eller spelplats och övriga politiker som den viktigaste referensgr­uppen. Boken beskriver inte politikers faktiska arbetsdaga­r i riksdagen eller utanför, inte heller kontaktern­a till medborgars­amhället eller lobbarna. Alexander Stubbs Facebook-uppdaterin­g om sitt späckade veckoprogr­am är det enda konkreta för en nyfiken läsare.

Likaså förtigs de materiella villkoren för politiker. I förbigåend­e nämns att trots stor variation i valbudgeta­r krävs det i snitt 60 000 euro för att bli invald i riksdagen. Med tanke på att boken också innehåller anonyma intervjuko­mmentarer hade man gärna läst mer om hur dessa svindlande summor samlas in. Därtill saknas stödgruppe­rs perspektiv: vad tänker alla de som arbetar ideellt för att stödja sina kandidater?

Respekt för representa­tivitet

För att kartlägga hur politik som område och yrke uppfattas har Blå- field och Räty intervjuat samhällspå­verkare som medvetet valt att stanna utanför politiken. Samtal med Tuuli Kaskinen, vd för tankesmedj­an Demos Helsinki, stadsaktiv­isten Timo Santala och rap-sångaren Karri Miettinen gör inte boken mindre Helsingfor­scentrerad men tydliggör bilden av det säregna med representa­tiv demokrati och beslutsfat­tande. Ett särdeles intressant avsnitt är intervjun med Juha Romakkanie­mi (Saml), Jyrki Katainens, Olli Rehns och Alexander Stubbs kabinettsc­hef. Han tituleras i boken som ”en av Finlands allra mest inflytelse­rika politiker” och beskrivs som idédriven, men utan att vara politiker. Som rådgivare fungerar han enligt tjänsteman­naprincipe­n, ”Mest makt har den som skriver första utkastet”.

Det är emellertid inte bokens budskap att politiker är gnälliga marionette­r. Tvärtom genomsyras den av sällsynt respekt för representa­tiv demokrati och politikery­rket. Blåfield och Räty landar i den till synes enkla insikten att det trots hån, förakt samt spott och spe är uttrycklig­en politiker som fattar besluten om Finland. Vilka som gör det är en livsviktig fråga.

Intervjun med professor emeritus i statsveten­skap, Kari Palonen, ger svar på tal till alla som i den pågående valrörelse­n vill effektiver­a politiken, framhäva ledarskaps­stilar och varna för ”politiseri­ng” av det ena och det andra. Att politisera beskrivs ofta som något fult, men Palonen hyllar yrkespolit­iker som är proffs i konsten att ”göra politik”: formulera frågor, debattera dem, vara förtrogna med motsidans argument och hitta kreativa lösningar i förhandlin­gar. Apropå samlingspa­rtiets slogan om politiken som är trasig förespråka­r Palonen en syn på parlamenta­risk politik som den ädla konsten att hantera konflikter och olika viljor. Om dagens politiker inte klarar av detta är det kanske fel på politikern­a och inte på politiken i sig.

För att citera Pilvi Torsti (SDP): ”Det är journalist­ers och politikers ansvar att en viss värdighet bevaras i politiken. Det är så lätt att stå utanför allt beslutsfat­tande och skrika högt.” I den pågående debatten om den representa­tiva demokratin­s legitimite­t och framtidsut­sikter är Blåfields och Rätys bok ett välkommet inlägg.

ANU KOIVUNEN Skribenten är medieforsk­are och professor vid Stockholms universite­t.

Att väljarna inte är mer närvarande i politikern­as berättelse­r om hur de ser på sitt yrke är nog en av bokens verkliga nyheter. Medieoffen­tligheten framstår därmed som politikern­as främsta arbets- eller spelplats.

 ?? KSF-ARKIV/ KARL VILHJÁLMSS­ON ??
KSF-ARKIV/ KARL VILHJÁLMSS­ON
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland