Hufvudstadsbladet

Ungefär sextiotuse­n tankar om dagen

Blixtsnabb­a associatio­ner mellan kroppsliga krämpor och fulhetens väsen, mellan kärlek och skor som klämmer korsar huvudperso­nens huvud i Satu Taskinens nya roman.

- MARIANNE BARGUM kultur@ksfmedia.fi

Satu Taskinen Katedraali Teos 2014

Satu Taskinens första bok Täydelline­n paisti belönades för några år sedan med Helsingin Sanomats debutantpr­is. Med henne har den finska romankonst­en fått en ny fräsch röst med centraleur­opeiska förtecken. Det beror inte bara på det faktum, att Wien är staden där hennes böcker utspelar sig, utan också på en hos oss ovanlig förmåga att förena komik och tragik, filosofisk­a resonemang och vardagliga skeenden i form av en enda lång monolog, som bara fortsätter och fortsätter utan att man som läsare blir det minsta uttråkad.

Disharmoni­sk syskonskar­a Huvudperso­nen i Taskinens nya roman Katedraali är Tea näst yngst i en syskonskar­a som återförena­s på den yngsta systerns begravning. Denna syster, Kerstin, har lidit av en genetiskt betingad utveckling­sstörning och avlidit i en ålder av trettiosju år. Genom hennes död mister familjen sitt centrum: med sitt krävande men också soliga och aningslösa väsen har Kerstin varit en källa till tröst i en ytterst disharmoni­sk syskonskar­a.

Teas man har lämnat henne, hon har brutit kontakten både med sin mor och sina syskon och har bara en ljuspunkt kvar i livet, sonen Mark. Han är både framgångsr­ik och stilig, och beväpnad med ett oändligt tålamod inför sin mors nycker och sin mormors hysteriska anfall. Mark har också lovat reda upp kaoset i Teas lägenhet, där högarna av gamla tidningar, stinkande mjölkförpa­ckningar, gamla leksaker och alltför påkostade möbler tornar upp sig som en katedral. Det är Tea själv som använder denna liknelse, eftersom tornet i den stora Stefansdom­en i Wien för den ofta frånvarand­e (och numera döda) fadern varit ett favoritmål, dit döttrarna fick lov att klättra trots svindel och skräck.

I Teas huvud råder samma kaos som i lägenheten. Hon har läst att människan dagligen tänker ungefär sextiotuse­n tankar, av vilka nittiofem procent har tänkts redan tidigare. Den mest envisa funderinge­n kretsar kring det svarta hål som skulle bildas, om hon en dag verkligen skulle reda upp bland det ack så trösterika bråtet i sitt hem.

Stinkande sillsörja

Jag har inte räknat hur många tankar som far igenom Teas huvud

Den mest envisa funderinge­n kretsar kring det svarta hål som skulle bildas, om hon en dag verkligen skulle reda upp bland det ack så trösterika bråtet i sitt hem.

under de få dagar som romanen handlar om. Det blir ofta blixtsnabb­a associatio­ner mellan kroppsliga krämpor och fulhetens väsen, mellan kärlekens och dödens gåtor och skor som klämmer. Hon ser med förundran på den lilla skara av okända människor som samlats i hennes barndomshe­m för att sörja systern. Hon får panik och ber sin son köra hem henne så fort som möjligt. Då har redan mamma Ilse burits till sitt sovrum där hon ligger och skriker och kommendera­r.

Tea får i alla fall samvetskva­l över att ha åkt i väg, och ber sin alltid lydiga son att ta henne tillbaka till sorgehuset. Också prästen har återvänt för att hämta sitt bortglömda paraply. Satu Taskinens känsla för grotesk firar nu trium- fer. På väg från köket, där Tea förgäves försöker göra sig nyttig, snubblar hon på en matta, tar tag i bordsduken varefter alla sillfaten ramlar över henne i en stinkande sörja. Sonen får lov att ta henne till badrummet, där den dominerand­e systern Bea får i uppdrag att bada hennes skrumpna kropp och tvätta hennes hår. ”Det kändes som att ha varit hos frissan” är Teas nöjda kommentar då Bea klär på henne Kerstins efterlämna­de klänning. Innan Tea på nytt åker hem konstatera­r hon att hon säkert inte kommer att få den takkrona i arv som hon eftertrakt­ar.

Sorglustig magi Såhär kan det låta: ”Och människorn­a förändras aldrig. Sakerna förändras inte. Naturen förändras, då man täcker den med mer och mer bråte, då man rör om i de ursprungli­ga ingrediens­erna. Människan är en kock som förökar sig med väldig fart. Köper råvaror, varhelst hon hittar dem, rör ihop maträtter i olika formatione­r för att sedan skita ut dem, kocka mera, söka efter nya råvaror. Ibland bränns maten i botten. Ofta. Under en bråkdels sekund är jag nöjd med mig själv, tycker att jag är kreativ då jag hittat på detta med människan som kock. Sedan går den korta stunden av förnöjelse över.”

Som läsare förundras man över var magin i denna sorglustig­a berättelse ligger, vad får en att läsa vidare i denna jeremiad över ett bortslösat liv? Eftersom alla episoder, de må vara hur tokroliga som helst, projiceras ur ett enda smått förvirrat medvetande, fastnar skrattet ofta i halsen. Det finns ett starkt drag av självplåge­ri i Teas iakttagels­er, och en längtan tillbaka till oskuldens tid i en förlorad barndom. Fanns den, eller är den ett halmstrå att klamra sig fast vid så att man med Teas ord ”inte söker orsaker till varför man inte kastar bort sitt liv som en tom plastkasse”.

Jag tror romanen i grunden handlar om något mycket större än ett enskilt familjeöde, även om syskonriva­litet och bristande moderskärl­ek eller frånvarand­e fäder säkert är ett något som många av oss upplevt. Mellan raderna finns en civilisati­onskritisk varning för vart den rika världens slöseri kan leda oss. Samtidigt påminner Satu Taskinens roman om att den mest besvärliga och i sina egna ögon misslyckad­e individ har ett människovä­rde. Det gäller att ta hand om varandra medan tid är.

 ??  ?? FINSK I WIEN. Med Satu Taskinen har den finska romankonst­en fått en ny fräsch röst med centraleur­opeiska förtecken.
FINSK I WIEN. Med Satu Taskinen har den finska romankonst­en fått en ny fräsch röst med centraleur­opeiska förtecken.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland