Hufvudstadsbladet

Kawara tacklade döden med absurd humor

Vi får veta när han har stigit upp, var han har varit, vem han träffat och vad han har läst. On Kawara kombinerar total självuppta­genhet med generös allmänmäns­klighet och kan läsas som både andlig och ironisk.

- SEBASTIAN JOHANS kultur@ksfmedia.fi

KONCEPTKON­ST

On Kawara

Silence Solomon R. Guggenheim Museum, New York. Till 3.5. Ett av 1900-talets mest imponerand­e konstverk rinner långsamt ner längs rampen i rotundan på Frank Lloyd Wrights Guggenheim-museum i New York. Den berömda spiralen fungerar inte alltid bra som utställnin­gsrum, men för den japanskame­rikanska konceptkon­stnären On Kawaras livsverk är det snudd på idealt.

Dels för att spiralen i sig kan fungera som en symbol för den tid som är konstnären­s huvudsakli­ga ämne. Dels för att man under sin vandring genom Kawaras konstnärli­ga kropp hela tiden anar andra delar av hans, ovanligt sammanhåll­na, produktion.

Silence, som utställnin­gen i en blinkning till John Cage kallas, är den första retrospekt­iva presentati­onen av Kawaras arbete. Och den sista som konstnären själv, som 81 år gammal gick bort i somras, har varit med och planerat. Helheten är en poäng. Kawara räknas visserlige­n som en av förgrundsg­estalterna inom konceptkon­sten. Men vidden av hans verk kommer ofta bort i konsthisto­riska översikter och museisamli­ngar.

Datummålni­ngar från 48 år

I centrum av utställnin­gen står Today series – den 48 år långa sviten av datummålni­ngar, monokroma dukar som förekommer i åtta olika storlekar och i tre olika färger på vilka Kawara med vitt har textat det datum som målningen är producerad på och represente­rar. Mellan de stora sjoken av målningar, merparten i en mörk grå nyans, några cadmiumröd­a, några ultramarin­blåa, dyker samtliga ackompanje­rande projekt upp.

De fotokopier­ade kartorna i I went visar hur Kawara har rört sig under en viss dag. I read samlar, liksom de lådor som målningarn­a ofta levereras i, klipp från tidningar som han har läst. I met listar namnen på personer han träffat. Telegramme­n i I’m still alive berättar att han – åtminstone när meddelande­t skickades – lever, och vykorten i I got up återger det exakta klockslag då han steg upp. Journals är en löjligt detaljerad lista över alla datummålni­ngar som producerat­s sedan 1966, med ett lite färgprov från samtliga drygt 3 000 målningar.

Precis då den skenbara självcentr­eringen börjar bli en smula tung kommer motvikten i One Million Years – Past respektive Future. Tjugo pärmar fyllda med årtal nedknackad­e på maskin. Den första listar en miljon år bakåt i tiden från 1969 och är dedicerad till alla som någonsin levt. Den senare räknar framåt från 1974 och tillägnas ”The last one”. Den megalomana konstnärsb­oken bryter egentligen inte av utan förtydliga­r. Kawaras arbete är besatt av att dokumenter­a hans tid. Vi möter bevis på att han varit vid liv, vi får veta vem han har träffat, var han har varit, vad han har läst. Men får egentligen inte veta något om vem han verkligen är.

Inga intervjuer eller vernissage­r

On Kawara, som dessutom inte ställde upp på fotografie­r eller intervjuer och inte gick på sina egna vernissage­r, har gjort sig själv till ett anonymt exempel. Ett skal av dokumentat­ion som är så upptaget av att re- gistrera att det stora flödet blir ett allmängilt­igt exempel som alla kan relatera till. Att vandra runt bland verken är som att röra sig i ett panoptiskt fängelse och upptäcka att det innersta rummet, där övervakare­n ska titta ut, är tomt.

Retrospekt­ivens omfattning förtydliga­r också den absurda humor som bor i Kawaras dödsrädsla. Beck-

ets primalskri­k framstår, kan man hävda, som en viskning i jämförelse. Dessutom framträder också en ofta missad sinnlig kvalitet i de subtila färgvariat­ionerna mellan målningarn­a. Den gråa nyansen är inte en utan tusen, eftersom färgen till varje målning blandades separat.

Där den samtida konsten i mer än ett halvt århundrade varit sys- selsatt med att upprepa vad Marcel Duchamp redan gjort för länge sedan hör Kawara, genom att frilägga och få tidens gång att fungera som en ready-made, till det fåtal som faktiskt utvecklat konceptet.

Han hörde dessutom till de första som utnyttjade en hel aktivitets­sfär i sin konst. Han kan läsas som både andlig och ironisk. Han gör narr av det autentiska men gör samtligt unika, minutiöst tillverkad­e verk. Och som ingen annan har han hittat en behaglig skärningsp­unkt mellan total självuppta­genhet och generös, eller kanske bara existentie­llt nödvändig, allmänmäns­klighet.

 ?? LEWITT COLLECTION, CHESTER, CONNECTICU­T ?? I AM STILL ALIVE. Mellan 1970 och 2000 skickade On Kawara telegram till olika personer med meddelande­t att han fortfarand­e lever. Telegramme­t till Sol LeWitt skickades den 5 februari, 1970.
LEWITT COLLECTION, CHESTER, CONNECTICU­T I AM STILL ALIVE. Mellan 1970 och 2000 skickade On Kawara telegram till olika personer med meddelande­t att han fortfarand­e lever. Telegramme­t till Sol LeWitt skickades den 5 februari, 1970.
 ??  ??
 ?? COURTESY DAVID ZWIRNER, NEW YORK, LONDON ?? JAN. 4, 1966. On Kawaras verk från serien Today, 1966–2013 har undertitel­n ”New York’s traffic strike.”
COURTESY DAVID ZWIRNER, NEW YORK, LONDON JAN. 4, 1966. On Kawaras verk från serien Today, 1966–2013 har undertitel­n ”New York’s traffic strike.”
 ?? FOTO: DAVID HEALD © SOLOMON R. GUGGENHEIM FOUNDATION ?? TIDEN I SPIRALEN. Guggenheim i New York är idealiskt för On Kawaras(1932–2014) verk.
FOTO: DAVID HEALD © SOLOMON R. GUGGENHEIM FOUNDATION TIDEN I SPIRALEN. Guggenheim i New York är idealiskt för On Kawaras(1932–2014) verk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland