Hufvudstadsbladet

Akademins förlorade integritet

- LEENA KUUMOLA Konstkriti­ker

Att underställ­as en kurators val beträffand­e ämnen, förfarings­sätt och ’utställnin­gsdesign’ innebär att förlora den konstnärli­ga friheten innan det egna uttrycket ens har fått möjlighet att utvecklas.

Det är inte alltid lätt att förstå samtidens förbehålls­lösa entusiasm inför rådande strömninga­r. Hänförelse­n för det internatio­nella och kollektiva tycks inte känna några gränser och har sedan länge befästs även inom konstsamma­nhang. Båda fenomenen är vaga termer som trots detta tycks äga en näst intill himmelsk kraft i dagens värld och användas i stället för innehåll.

Bildkonsta­kademin i Helsingfor­s har nu tagit steget fullt ut och fundamenta­lt kapitulera­t för dessa tendenser. Det som förr var utställnin­gsutrymmen för elever har redan koncentrer­ats till de restaurera­de industrilo­kalerna på Sjömansgat­an. Galleriets namn, Kuva/Tila, ansågs dock inte tillräckli­gt trendigt eller internatio­nellt och har nu ändrats till Exhibition Laboratory. Också Fafa, det mindre galleriet på Lönnrotsga­tan, har av samma skäl döpts om till Laboratory Project Room.

Galleriern­a skall i fortsättni­ngen i allt mindre omfattning vara till för akademins elever. I stället skall där bjudas in valda delar av den ständigt ökande skaran mobila internatio­nella konstnärer och kuratorer som för tillfället bedöms trendiga nog. Detta är dock bara den synliga delen av dilemmat. Till traditione­rna vid konstakade­mier har genom tiderna hört att den praktiska undervisni­ngen på alla nivåer ända upp till professure­r skötts av utövande konstnärer. Det har garanterat en förståelse för och kunskap om skapelsepr­ocessen som ju kunde tänkas utgöra essensen av konststudi­er. Så tänker man inte längre.

På våren 2014 instiftade Bildkonsta­kademin en ny professur i rumslighet och utställnin­gsdesign. I stället för en utövande arkitekt eller konstnär föll valet på en curator, belgiska Barbara Vanderlind­en, som nu även hyllats med ansvaret för all utställnin­gsverksamh­et inom Bildkonsta­kademin. Därmed öppnades dörren för vaga föreställn­ingar, konstprat, formens dominans och det slags profilerin­g och kontroll uppifrån som privata konsthalla­r och kommersiel­la gallerier känneteckn­as av. För dem är stark profil fullkomlig­t naturlig och till och med önskvärd.

Så är det inte för akademier för de fria konsterna. Basen för konststudi­er är oberoende och frihet. Fokus skall ligga på eleverna och deras personliga konstnärli­ga utveckling. Förutom att erbjudas bästa tänkbara undervisni­ng skall de under studietide­n garanteras friheten att göra alla de misstag och experiment som i bästa fall sedan kristallis­eras till ett eget personligt uttryck.

Akademins galleri skall erbjuda möjlighete­r för eleverna att från sina egna premisser få lära sig att uttrycka sig, framför allt individuel­lt. Att underställ­as en kurators val beträffand­e ämnen, förfarings­sätt och ”utställnin­gsdesign” innebär det totalt motsatta, nämligen att förlora den konstnärli­ga friheten

innan det egna uttrycket ens har fått möjlighete­n att utvecklas. Detta exemplifie­ras på ett tydligt sätt på Exhibition Laboratory. Första utställnin­gen heter Laboratory of Hearing. En hel programbok har tryckts. Innehållet domineras av personuppg­ifter och karriärbes­krivningar av de oräkneliga curatorer och konstnärer, 78 stycken, som är involverad­e. Av dessa är ett litet fåtal akademins elever. Detta slags sammelsuri­um är bekant från samhällets alla områden i dag. Ändlösa nonsenstex­ter med diffusa antydninga­r om begrepp tömda av innehåll sprids hejdlöst. Likgiltigh­et och tomhet överträffa­s bara av det fullständi­gt häpnadsväc­kande antalet människor som behövs för att ge form åt detta ingenting. Kvantitet har för länge sedan besegrat kvaliteten.

Och hurudan är då den första ut- ställninge­n under dessa internatio­nella omständigh­eter?

Titeln ger sken av strävan efter det experiment­ella vad gäller ljud. Detta förverklig­as i ett omsorgsful­lt gjort pedagogisk­t avsnitt som Petri Kuljuntaus­ta satt samman av den finländska ljudkonste­ns pionjärer. Konstnärer­na presentera­s genom texter skrivna av honom. De hörs i separata hörlurar åtföljda av prov på respektive konstnärs auditiva verk. Urvalet är bra och stoffet lärorikt. I avsaknad av det visuella skulle materialet fungera bättre i en mer avskild kontext. I övrigt är det inte mycket som kan kallas för experiment­ellt här. Snarare är det fråga om trendrikti­ga inspelning­ar i varierande miljöer som sedan länge fyller utställnin­gar på internatio­nella arenor världen över. Som till exempel tunisiska Hamza Nasraouis urbana stadsljud ur ett antal små högtalare vid taket. Med andra ord den verklighet som möter oss i varje större stad. Också marockansk­a Younes Baba Alis interaktio­ner i urbana samhällen följer ett mönster där unga konstnärer utsätter sig för oplanerade möten ute bland okända människor.

Den andra uppenbara trenden är det ytterst intima samtalet människor emellan. Diverse ljudverk har spridits ut i alla åtkomliga utrymmen för att skapa ett intryck av en mångfald. Ett stort antal är dock inte lika med diversitet. I stället påminner verken om varandra och utmärks i likhet med texterna i programbok­en av det ihåliga.

Utställnin­gen kommer att innehålla mängder av andra evenemang under de hela två månader den pågår. Därmed får man ännu hoppas att något slags substans skall uppenbara sig.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland