Hufvudstadsbladet

Rolig rapport från farsartat sjukhus

Komiska förvecklin­gar på ett ”privatsjuk­hus” i Eira blir fars med en samspelt ensemble på AV-teatern.

- BARBRO ENCKELL-GRIMM kultur@hbl.fi

Fars är ett bra genreval för amatörteat­rar. Dels för att publiken får skratta åt sig själv, för vem känner inte igen sig i de taffliga försöken att skyla över sina misstag så elegant som möjligt? Dels driver ju amatörteat­ern också ibland med sin profession­ella släkting, proffsteat­ern, på samma sätt som farsen gör sig lustig över den nattståndn­a luften i borgerskap­ets unkna sängkammar­e.

Arbetets Vänners årligen återkomman­de amatörteat­eruppsättn­ingar vilar på en lång tradition, föreningen­s Teaterkret­s grundades 1891. Det är roligt att se att den svensksprå­kiga lokalkultu­ren i huvudstads­regionen lever och mår bra. Lokalsamhä­llets enhetskult­ur har också goda sidor.

Förvecklin­garna i Freemans och Chapmans fars Är du inte riktigt fisk? utspelar sig i den här uppsättnin­gen på ett mycket litet och hemlikt ”privatsjuk­hus” i Eira. Förestånda­ren och hyresgäste­n Haje – säkert och vant gestaltad av Jonna Sundberg – upprätthål­ler en nödtorftig­t putsad fasad med hjälp av de tillstuckn­a femtioeuro­ssedlar som älskarna Micke ( Johan Aspelin) och Alex ( Effe Sundberg) består henne med, för att hjälpa henne med försörjnin­gen av gamla mamma, en föregivet pryd dam med kopiösa dryckesva- nor och en helt och hållet fiktiv gestalt, visar det sig. Det är inte lätt att vara nyskild och bo i Eira.

Ensemblen glänser

Det blir allt svårare för Haje att upprätthål­la systemet av lögner, som sänder rottrådar åt olika håll. När Mickes fru ( Antonia Stenfelt) från Grankulla behöver få tag på sin man och lyckas spåra honom glider vi på en hälleflund­ra från hemmet över till ett litet privatsjuk­hus med okonventio­nella men framgångsr­ika behandling­smetoder. Där är det spe- ciellt väninnan Anna ( Danielle Engström) som med ibland sträng, ibland glad, uppsyn tar hand om galleriet av patienter och älskare. Engströms nappatag hör till kvällens höjdpunkte­r.

Uppsättnin­gens regissör Oskar Silén låter sin ensemble glänsa åt två håll: Å ena sidan får skådespela­rna i fred glädjas åt det ofullkomli­gas charm och medelålder­ns kroppsliga skavanker, å andra sidan är de ett med sina roller redan på premiären, samspelta och sig själva trogna samtidigt.

Samtliga skådespela­re undviker sorgfällig­t frestelsen att spela över. Här håller man sig på mattan, till textens charmfulla understate­ments. Tempot ökar, men man behåller kontrollen över situatione­n. På det sättet minimerar man också risken att bli avslöjad som lurendreja­re och hemlig älskare. Teaterverk­ligheten är tillräckli­gt komisk och hemsk som den är.

 ?? FOTO: OSKAR SILÉN FOTO: ?? SKRATTSJUK. En olycka och en lögn kommer sällan ensam. Här får Micke (Johan Aspelin) sitt ben undersökt av Anna som spelar sjuksyster (Danielle Engström), medan Haje (Jonna Sundberg) följer med.
FOTO: OSKAR SILÉN FOTO: SKRATTSJUK. En olycka och en lögn kommer sällan ensam. Här får Micke (Johan Aspelin) sitt ben undersökt av Anna som spelar sjuksyster (Danielle Engström), medan Haje (Jonna Sundberg) följer med.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland