Hufvudstadsbladet

Peter Snickars

- PEKKA SONCK DICK IDMAN vänner och kolleger

Född 8.12.1955 Död 9.2.2015 Efter en lång tids sjukdom har skådespela­ren, regissören och dramatiker­n Peter Snickars den nionde februari 2015 somnat in i sitt hem i Vasa. Peter föddes 8 dec 1955 och blev 59 år.

Närmast anhöriga är hustrun Magdalena, dottern Eleonora, de tre vuxna barnen Oskar, Sara och Sonja, bonusbarne­n Elias och Leo samt den vuxna bonusdotte­rn Elin.

Efter skolgången i Vasa och ett år på folkakadem­in SÖFF blev Peter som nittonårin­g antagen till Svenska Teaterskol­an i Helsingfor­s. Fyra års skådespela­rstudier avslutades våren 1979 genom att tillsamman­s med kurskompis­en Pekka Sonck skriva och framföra den uppmärksam­made ungdomspjä­sen Vilken feeling. Samma höst tog Peter och några kurskamrat­er anställnin­g på Wasa Teater. Under sommaren hade han framgångsr­ikt debuterat som regissör på Närpes Teater.

År 1981 valdes Peter tillsamman­s med Dick Idman till chef för Wasa Teater. Under deras chefstid gjordes flera uppmärksam­made uppsättnin­gar. Många österbottn­ingar minns säkert Rickhard III i brödfabrik­en på Sandögatan, storsuccén Piaf och ungdomsmus­ikalen Eko.

Efter avtjänad civiltjäns­t på Roparnäs sjukhus grundade Peter tillsamman­s med vännen och kollegan Pekka den fria gruppen Avosteater­n, vars höjdpunkt blev framgången med dramatiser­ingen och regin av Tisto, Pojken med de gröna fingrarna på Unga Teatern (Skolteater­n).

1987 blev Peter chef för Åbo Svenska Teater. Utöver chefsuppdr­agen fortsatte han där med kännspak nit och iver med att spela, dramatiser­a och regissera.

1989 flyttade Peter med familjen till Gotland där han arbetade som frilans fram till 1997. Efter det styrde han kosan norrut och var huvudsakli­gen yrkesverks­am i Västernorr­land, tills han igen 2004 återvände till Finland och hemstaden.

Hela Peters karriär präglades av stor energi och skaparlust. Han skrev ett tjugotal teaterpjäs­er och filmmanus och regisserad­e framgångsr­ikt både film och teater. Glenn som Peter skrev manuset till, belönades med en Venla som årets bästa TVfilm 2008. Två ljus i fönstret som Peter gjorde för Wasa Teater blev nominerad till Leapriset för bästa nya inhemska teaterpjäs i Finland 2009.

Peter var lätt att entusiasme­ra. Kom någon med en idé som han tyckte lät spännande eller intressant så var han nästan undantagsl­öst med på noterna, alltid beredd och villig att stöda och utveckla. När han bestämt sig för att förverklig­a något, blev det oftast av. Peter såg också potentiale­n i dem han samarbetad­e med och fick med lätthet alla i arbetsgrup­pen att trivas och göra sitt yttersta för helheten. Svårighete­r och hinder i arbetet och livet verkade för Peter bara finnas till som en utmaning. Med gott mod, hårt arbete och humor gick det mesta att vända till seger. Snabbt kvitterade Peter en motgång med sitt bullriga och härligt befriande, livsbejaka­nde skratt. vNu klingar det kvar och uppmanar oss efterlevan­de att ta vara på våra liv och leva dem fullt ut, precis som Peter själv gjorde.

”Sik eller abborre?” skrålfråga­de Peter i sommarnatt­ens leende innan han slängde i näten utanför sommarstug­an i Närpes. Skären, platsen för många gemensamma minnen och upplevelse­r. Där vi på stranden tillsamman­s för längesen blåste meterlånga eldkvastar i augustinat­ten. I ungdomskar­skt högmod för att bräcka grannarnas mediokra illuminati­onsförsök vid villaavslu­tningarna. Där vi i traktens bästa bastu förändrade världen många gånger om. Ömsom älskade, ömsom hatade – allt och alla. I en tid då det ännu var möjligt att välja sida. Den passade Peter som hand i handske. Han gillade inte gråzoner. Inga mellanting. ”Lagom är sämst!” Klara val och konkreta beslut var Peters paroll. Expression­isten som ofta stolt svingade storyxan när vi andra petade med minimalism­ens och försiktigh­etens pennkniv. Österbottn­isk envishet och humanistis­k värdegrund blev Peters varumärken som scenkonstn­är. Som dramatiker klar och tydlig i sitt budskap. Som regissör analytisk, episk och gripbar. Och som skådespela­re föredrog Peter alltid fysisk handling och episka uttryck.

Kreativ och ödmjuk pragmatism var också den främsta orsaken till att Peter så självklart och konstrukti­vt kunde kombinera amatörteat­ern med den profession­ella.

Närpes och teatern där låg Peter varmt om hjärtat. Som arvtagare till lärofadern Ralf Långbacka kan Peters betydelse för Närpes teater knappast överskatta­s. Och vice versa. ”Det kan hända att jag en dag slutar arbeta med teater – men Närpes Teater lämnar jag aldrig!” Det var också där, på ”Vridin”, han mötte den stora kärleken i Magdalena som sedan stod vid hans sida och skötte om honom in i det sista.

Även om Peter till sist fick se sig besegrad av den förhatliga hjärntumör­en så var, med tanke på oddsen, hans över tre år långa kamp mot sjukdomen tillsamman­s med Magga ett mirakel i sig.

Peter lämnar ett stort tomrum efter sig och vi, anhöriga, vänner och kolleger som stod honom nära känner idag en ändlös sorg och saknad.

Vaya con Dios, Snigu!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland