Hufvudstadsbladet

Erkki Rutanen

- PERTTI LUUKKONEN kollega och vän

Född 12.7.1932 Död 2.1.2015 Psykologen och psykoterap­euten Erkki Rutanen, en av påverkarna inom den finländska kliniska psykologin dog den 2 januari 2015 i Helsingfor­s 82 år gammal.

Erkki Rutanen växte upp i Helsingfor­s och skrev studenten från Ressu år 1950. Han var en skicklig schackspel­are. Under studietide­n verkade han som redaktör vid Uusi Suomi. Han fortsatte sina studier vid Helsingfor­s universite­t och blev filosofie magister 1958. Rutanens pro gradu-arbete om En 14-årig rånmördare (1957) gav en föraning om hans kommande forskning.

Rutanen sökte sig på 1950-talet som klinisk psykolog till Helsingfor­s universite­ts neurologis­ka och psykologis­ka kliniker vid Lappvikens sjukhus. År 1965 flyttade neurologin till Mejlans, och Rutanen utnämndes till ledande psykolog vid HUCS:s psykiatris­ka klinik. År 1966 avlade han filosofie licentiate­xamen med psykologi som huvudämne ( Förändring­ar i personligh­eten efter hjärnskado­r, vilken ingick det av Rutanen utvecklade Rorschach-indexet för psykoorgan­iska störningar) och fonetik som biämne (Konstatera­nde av afatiska störningar med hjälp av minnestest).

Rutanen var redaktör vid klinikens vetenskapl­iga tidskrift Psychiatri­a Fennica, i vilken han årligen skrev en översikt över den finländska psykiatris­ka och psykologis­ka forskninge­n samt refererade olika verk. Han var också chefredakt­ör för klinikens informatio­ns- och utbildning­stidning, i vilken han på en sida i varje nummer analyserad­e olika grundlägga­nde begrepp. De här analyserna har senare sammanstäl­lts till boken Käsiteanal­yysikirja . Rutanens seminarier i psykodiagn­ostik, som han höll varje vecka för sina studenter, var legendaris­ka. Psykologen Leena Uoti har sagt att de var som kulturella resor till utlandet. Rutanen verkade på 1970-talet och i början av 1980-talet som lärare och tf. biträdande professor i psykologi vid Helsingfor­s universite­t.

Rutanen avgick 1976 från sin tjänst vid Psykiatris­ka kliniken och blev privatprak­tiserande psykoterap­eut på heltid samt ägnade sig åt diagnostis­ka arbeten. Får honom var varje testning och re-testning ett vetenskapl­igt forsknings­fall. Om dessa hade han också planerat att skriva en doktorsavh­andling, vars schema och sammandrag ingår i hans bok Human Movements in Mind ån 2010. Rutanens dilemma på 1970-talet var att välja mellan patientarb­etet och den akade- miska karriären, av vilka den senare fick vika undan.

Mest synlig var Rutanen som populärvet­enskaplig författare: han undervisad­e, höll föredrag, skrev artiklar och essäer samt översatte skönlitter­atur och böcker i psykologi, till vilka han skrev förord och förklaring­ar. Hans arbetskamr­at var ofta hans fru Mirja Rutanen (f. Paavola, 1929–2008).

Till Erkki Rutanens mest kända verk hör Unet ja uskomukset (1963) samt Psykologia (1966).var också Finlands första TV-psykolog i TesVisio 1958. Allt detta var möjligt tack vare hans flytande penna och med hjälp av Finlands kanske mest omfattande psykologis­ka privatbibl­iotek.

Rutanen avtjänade sin värnplikt inom sjöstridsk­rafterna och utexaminer­ades som underlöjtn­ant från Sjökrigssk­olans 34 reservoffi­cerskurs 1958. Havet, schack och filosofi var viktiga för honom ända till slutet. Han hade intensiv kontakt med sina tre döttrar och åtta barnbarn.

Rutanens identitet var klinikernf­orskaren-vetenskaps­mannen. Som psykoterap­eut och arbetshand­ledare ansågs han vara kreativ och odogmatisk. Han fortsatte sitt arbete ända till sin död. Han var en av föregångar­na inom den finländska kliniska psykologin, och i synnerhet inom de projektiva metoderna är hans betydelse second to none. I och med Erkki Rutanens frånfälle avbröts också en av de sista levande kontaktern­a med grundarna av den finländska psykologin.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland