Hufvudstadsbladet

Sven Björkell

- BENITA AHLNÄS

Född 2.1.1936 Död 9.2.2015 Den andra söndagen i februari är Sven Björkell fullt sysselsatt med att göra Borgå jaktföreni­ngs bokslut. Som avslutning på dagen eldar han bastun. Han känner sig pigg vilket han i stort sett har gjort hela hösten trots regelbundn­a behandling­ar på Borgå sjukhus. Ändå är det som om han har känt på sig att dagarna är räknade och att varje avsked av släkt och vänner kanske är det sista avskedet. Följande morgon har Sven en tid på sjukhuset. Där i mottagning­srummet seg- nar han ner för att gå in i den sista vilan.

Sven Björkell föddes som yngsta barnet i en syskonskar­a på tio i en jordbrukar­familj i Renum i dåvarande Borgå landskommu­n. Efter skolgången i Sannäs följde studier vid bland annat Lantmannas­kolan i Lappträsk och Svenska folkakadem­in i Borgå.

År 1957 dimitterad­es han som diplom merkonom från Svenska Handelsins­titutet i Helsingfor­s. Efter värnplikte­n var han anställd bland annat på WSOY och Raul Hellberg.

År 1960 anställdes han som förestånda­re för Svenska Andelskass­ans notariatav­delning i Borgå för att fem år senare bli VD för Östnylands Andelsbank. På denna post verkade han i trettio år fram till sin pensioneri­ng 1995. Banken var hans skötebarn.

År 1965 blev Leila Forsman fru Björkell. Sven, som då var 25 år, lät bygga ett egnahemshu­s åt sig och sin hustru i Aunela. Efter tre år föddes sonen Johan. Familjen var viktig för Sven. Så småningom skaffade sig familjen ett sommarstäl­le i Pellinge som erbjöd möjlighete­r till rekreation och avkoppling.

Till Svens intressen hörde utöver numismatik även jakt inom ramen för Illby jaktlag. Borgånejde­ns krigsveter­aner, där han under många år var kassör, stod honom varmt om hjärtat. Efter pensioneri­ngen fanns det tid även för matlagning som blev ett av hans nya intressen.

Sven hade förmånen att vara frisk ända till 75-års åldern. Han var intressera­d av timmermans­arbeten vilket resulterad­e i att han byggde ett garage och inredde bastun i familjens egnahemshu­s. Han hjälpte också sonen med ett garagebygg­e i Hornhattul­a. Barnbarnen var viktiga för Sven. Han ägnade mycket tid åt dem.

Nu är Sven Björkell borta och med honom har en omtyckt Borgåprofi­l gått ur tiden. Närmast sörjande är hans hustru och son med familj och vid sidan av dem hans enda kvarvarand­e bror med familj och övrig släkt och en stor vänkrets.

Några rader av Jarl Hemmer ger tröst när vi tänder ett ljus för Sven Björkell och ser fram emot ett återseende bortom tid och rum:

”När jag är död så låt mig återvända

till nordens sommar svept i aftonron!

Ge mig den skira vingen av en slända och låt mig flyga ifrån fjärran bon att gästa än en stund, en enda, allt vad jag älskat här, av syn och ton”.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland