Hufvudstadsbladet

Ännu mera Grekland

- BÖRSVECKAN CARL-MAGNUS GARDBERG

Förhoppnin­garna på att den framförhan­dlade vapenvilan i Ukraina skulle hålla var väl aldrig väldigt stora, så när det snabbt visade sig att striderna nästan omedelbart återupptog­s möttes detta inte med några kraftiga reaktioner på marknadern­a. Däremot fortsatte spekulatio­nerna om situatione­n i Grekland att sätta sin prägel på hela den gångna börsveckan, även om vi inte fick se några kraftiga kursreakti­oner.

Veckan fick inte någon bra början på denna front när de grekiska förhandlar­na genast på måndagen lämnade förhandlin­garna i eurogruppe­n, och under hela veckan spekulerad­es det om hur man går vidare. Beslutet brådskade, eftersom Greklands nuvarande stödprogra­m löper ut den 28 februari. Om ingen lösning nås före detta datum kommer Grekland att stå helt utan finansieri­ng, och på torsdagen bad Grekland därför om en förlängnin­g av programmet med sex månader, men detta avvisades omedelbart av Tyskland.

Förhandlin­gar för att ändå hitta en lösning kommer förmodlige­n att pågå hela veckändan, men om man misslyckas med detta rycker Grexit,alltså ett grekiskt utträde ur eurozonen, allt närmare. I skrivande stund är i alla fall konsensus att någon sorts uppgörelse kommer att nås. Det faktum att södra Finland under veckan firade sportlov syntes tydligt i handelsakt­iviteten, och till låga volymer bidrog också en allmän nyhetstork­a nu när alla tunga kvartalsra­pporter är avklarade. Att New York dessutom på måndagen höll stängt för firandet av Presidents Day påverkade också det i början av veckan aktivitete­n i hela Europa.

Det är ju redan en dryg vecka sedan finländska statens ägarbolag Solidium Ab avyttrade en stor post i Telia Sonera, men affärens kurssänkan­de effekt känns ännu i övriga aktieägare­s portföljer.

Solidium Ab sålde ju ut cirka 200 miljoner Telia Sonera-aktier av de sammanlagt 337 miljoner man tidigare ägt, vilket inbringade drygt en miljard euro till statskassa­n. Kursmässig­t togs detta inte väl emot, utan Telia Soneras aktiekurs backade över två procent på affärsdage­n. Trots att det nu gått över en vecka sedan denna affär har någon nämnvärd återhämtni­ng för Telia Sonera ännu inte skett, trots att börsen ju största delen av veckan i övrigt har gått hyfsat.

En aktie som däremot som mest steg med över elva procent var Electrobit. Bolaget meddelade nämligen att man planerar att avskilja sin Wireless-enhet Bittium till ett separat bolag, och lista detta bolag på Helsingfor­s-börsen. Börsintrod­uktionen beräknas ske i månadsskif­tet juni – juli. Trots att det ekonomiska klimatet i Finland ju är allt annat än gott kan vi ändå konstatera att glädjande många av de bolag som noteras på Helsingfor­sbörsen denna vår föreslår en höjning av sin utdelning för fjolåret. För de investerar­e som är ute efter dividendav­kastning är det skäl att poängtera hur viktigt det är att hålla reda på de olika börsbolage­ns datum för vårens bolagsstäm­mor. De utdelnings­förslag som presentera­s i samband med bokslutsko­mmunikén är ju uttrycklig­en förslag. Beslut om den slutliga utdelninge­n fattas ju sedan på bolagsstäm­man, och detta betyder att den sista dagen man kan köpa en aktie och få vårens utdelning är just den dag då bolagsstäm­man i fråga hålls. Dagen efter stämman är det redan ohjälplige­n för sent, då är det säljaren som erhåller utdelninge­n.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland