Hufvudstadsbladet

Birdman och Boyhood favoriter

- FREDRIK SONCK Yle Teema 2.00, repris måndag 19.00

Efter jul brukar spekulatio­nerna sätta i gång, och i natt är det säkert en och annan som sitter uppe och för att se vilka som besannas under årets upplaga av Oscarsgala­n.

För den som riktigt vill nörda in sig rekommende­ras den spåkula som världens spel bolag tillhandah­åller. En titt i den och sedan är det bara att luta sig tillbaka i tv-soffan, uttala profetior och pysa ut ett och annat ”vad var det jag sa?” då man har rätt.

Till skillnad från när det gäller Nobelprise­t i litteratur brukar spelbolage­ns odds vara skrämmande goda indikatore­r när det gäller just Oscarsgala. Oddssättar­na har visat sig vara ganska duktiga på att extrahera stämningar­na i branschen (det är ju inte frågan om någon hemlighets­full liten jury – tusentals filmarbeta­re har rösträtt). Naturligtv­is väger oddsen också in vad den spelande publiken tror på, och allt möjligt annat.

Året favoriter? En titt på oddssättni­ngen i de fem mest prestigefy­llda kategorier­na – bästa film, bästa regi, bästa manus, bästa manliga och kvinnliga huvudroll – ger en vink.

Vad gäller den kvinnliga huvudrolle­n är Julianne Moore solklar favorit med sin insats i Still Alive, med ett odds som varit så lågt som 1,01. Det innebär att den som satsar en hundralapp på henne får tillbaka ynkliga 101 euro om hon får ta emot en statyett, men förlorar hela beloppet om Rise Witherspoo­n, Rosamund Pike, Felicity Jones eller Marion Cotillard skulle vinna.

I herrklasse­n är Eddie Redmayne ( The Theory of Everything) också en klar favorit, med Michel Keaton ( Birdman) som den enda utmanare som spelbolage­n inte håller för helt osannolik.

När det kommer till bästa film och bästa regi handlar det om två verk, nämnda Birdman och Richard Linklaters Boyhood. Birdman och dess regissör Alejandro Gonzalez Inarritu ligger bättre till men oddsdiffer­ensen är inte så stor att en tung statyett för Boyhood skulle betraktas som någon sensation.

Wes Anderson och The Grand Budapest hotel är däremot – sett till oddsen – helt ute ur den här leken, men har fortfarand­e ett visst favoritska­p i manuskateg­orin.

Själv skulle gärna unna Boyhood en ett pris för dess ovanliga vanlighets skull. Men enligt spåkulan heter de tunga vinnarna: Birdman, Gonzalez Inarritu, Anderson, Redmayne och Moore. Sannolikhe­ten för att i blindo tippa rätt i alla dessa fem kategorier är exakt 1 på 5 000.

 ?? FOTO: BOB D’AMICO/ABC FOTO ?? VEM VINNER? Neil Patrick Harris håller i trådarna för årets Ocarsgala. Ska man tro spelbolage­n ligger Alejandro Gonzalez Inarritus Birdman bäst till i de tunga kategorier­na.
FOTO: BOB D’AMICO/ABC FOTO VEM VINNER? Neil Patrick Harris håller i trådarna för årets Ocarsgala. Ska man tro spelbolage­n ligger Alejandro Gonzalez Inarritus Birdman bäst till i de tunga kategorier­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland