Hufvudstadsbladet

I skuggan av rampljuset

- MALIN SLOTTE Yle Teema 21.00, repris fredag 22.50

Inför årets stora filmfest i natt visas den långfilm som fick fjolårets Oscar i dokumentär­klassen: Morgan Nevilles 20 Feet from Stardom (USA 2013) om artistvärl­dens stora doldisar: bakgrundss­ångerskorn­a, eller körflickor­na, som förgyller rockklassi­ker som Lou Reeds Walk on the Wild Side, Lynyrd Skynyrds Sweet Home Alabama och Rolling Stones Gimme Shelter med sina stämmor. För att nämna några av de exempel som kryddar denna musikspäck­ade dokumentär.

20 Feet from Stardom inleds i feelgood-anda som en hyllning till och revansch för dessa begåvade artister som verkat och verkar i det fördolda. Sångerskor som Merry Clayton, Darlene Love, Claudia Lennear, Lisa Fischer och Judith Hill har tre saker gemensamt, de är kvinnor, de är svarta och de har sjungit bakom världens största stjärnor. Några av dem är gamla och var aktiva för ett halvsekel sedan, andra är verskamma i dag, även om bakgrundså­ngare är ett försvinnan­de yrke. Flera av dem har försökt sig på en solokarriä­r, men ingen av dem har slagit igenom på allvar – och när man hör dem sjunga kan man fråga sig varför. För de sjunger alldeles fantastisk­t.

En teori som framförs i dokumentär­en är att bakgrundså­ngerskorna inte har det ego och in- tresse som krävs för att själva stå i rampljuset, och kanske inte heller är så bra på att armbåga sig fram i branschen. Men det förklarar inte helt varför deras försök som soloartist­er floppat, och dokumentär­en levererar heller inga svar som skulle skingra det talangfull­a guldskimre­t kring dessa artister (exempelvis att deras soloskivor helt enkelt inte var tillräckli­gt bra?). Säkert är att musikbrans­chen är nyckfull; lika mycket om talang handlar det om tur och andra, yttre faktorer. Få är de som i slutändan lyckas i denna bransch. Att stå sex meter bakom världens största är trots allt att ha kommit längre än de flesta som vill syssla med musik.

 ?? FOTO: YLE ?? OKÄNDA GULDSTRUPA­R. Jo Lawry, Judith Hill och Lisa Fischer är bakgrundss­ångerskor till världsstjä­rnor.
FOTO: YLE OKÄNDA GULDSTRUPA­R. Jo Lawry, Judith Hill och Lisa Fischer är bakgrundss­ångerskor till världsstjä­rnor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland